Nový kriminální román Jo Nesba Policie

Nový kriminální román Jo Nesba Policie Zdroj: Archív

I poslední, desátý populární kriminální román Joa Nesbøho vyjde v dubnu česky

V dubnu vyjde v češtině desátý a zatím poslední případ Harryho Holea, nekonvenčního detektiva, kterého stvořil slavný norský autor Jo Nesbo. Knihu s názvem Policie vydává nakladatelství Kniha Zlín, které je jeho exkluzivním tuzemským vydavatelem.

Už v červenci se pak čtenáři mohou těšit i na první díl diptychu Krev na sněhu, v němž je Nesbo zavede do podsvětí Osla 70. let 20. století, řekla ČTK za nakladatele Zlata Jílková.

Jo Nesbo patří k nejoblíbenějším autorům vlny severské krimi, která před několika lety zasáhla Evropu. Také v Česku má mnoho čtenářů, romány Lovci hlav, Nemesis a Pentagram se staly v Česku hity roku 2011, prodeje jeho knih přesahují desetitisícovou tuzemskou hranici bestselleru. "Celkově jsme prodali 350 000 kusů všech titulů Jo Nesba," řekla Jílková.

Svérázného detektiva Harryho Holea stvořil v roce 1997, dnes ho znají čtenáři ve 140 zemích. "Hole je typ amerického detektiva drsné školy importovaný do Norska. A zároveň reprezentant norských mužů, i když ne typický, díky bohu," řekl novinářům s narážkou na Holeův alkoholismus.

Hlavním hrdinou úvodní knihy z připravovaného diptychu Krev na sněhu je nájemný vrah, který od svého zaměstnavatele dostane nečekaný a velmi specifický úkol a vypořádá se s ním po svém. V druhém dílu, který vyjde v listopadu, se čtenář dostane až na daleký sever Norska, do takřka opuštěných míst obydlených svéráznými, silně věřícími lidmi zvyklými prát se s přírodou. V hlavní roli bude opět muž, který byl kdysi také napojen na osloské podsvětí, ale teď před jeho chapadly utíká, naznačuje nakladatel.

Mezitím, v říjnu, se na pultech knihkupectví objeví ještě detektivní román Syn, který v mnohém připomíná klasické „harryholeovky“, například tím, že na scénu znovu přichází osloská kriminálka, byť s jiným hlavním vyšetřovatelem. Zápletka je ale stejně vrstevnatá a čtenář si může vyzkoušet, zda dokáže rozplést složitý případ tragicky zemřelého policisty a jeho syna. Ten na sebe výměnou za drogy bere cizí vinu a odpykává si tresty za činy, jež nespáchal, dokud nezjistí, že s jeho otcem bylo zřejmě všechno jinak.