Baby Jane a Bílé kosti

Baby Jane a Bílé kosti Zdroj: Archív

To je vražda, napsali: Bílé kosti a Baby Jane

Vynikající finská prozaička Sofi Oksanen vypravuje o lásce, smrti a psychické poruše. A totéž činí známý britský autor hororů Graham Masterton v prvním česky vydaném díle detektivní série s komisařkou Katie Maguirovou.

Baby JaneBaby Jane|ArchívSofi Oksanen:Baby Jane

Sofi Oksanen, aktuálně nejznámější a nejoceňovanější finská spisovatelka, je po matce estonského původu, bisexuální, s přiznanou a překonanou poruchou příjmu potravy. A o tom, co zná z vlastního života, také píše, jak ví i český čtenář – v posledních pěti letech vyšly péčí nakladatelství Odeon a jeho edice Světová knihovna všechny čtyři romány osmatřicetileté prozaičky v češtině: prvotina Stalinovy krávy, čtenářský hit Očista, předloňský Čas ztracených holubic a nyní (opět v překladu Lindy Dejdarové) její v pořadí druhý román Baby Jane. Útlá knížka, intimní a velmi podmanivá, vypráví o lásce dvou dívek (samotné vypravěčky a o deset let starší Piki, druhdy „nejuznávanější lesby v celých Helsinkách“), o depresi, o použitém spodním prádle a o panické hrůze ze světa tam venku.

Bíle kostiBíle kosti|ArchívGraham Masterton: Bílé kosti

Detektivek v Česku v posledních pár letech vychází tolik, že by byl zázrak, kdyby některé z nich nebyly tak dobré, že je může s potěšením přečíst i někdo, kdo není úplný fanoušek žánru a kdo stojí o „něco navíc“. V Bílých kostech Grahama Mastertona (vyd. Host v překladu Radky Knotkové) to „něco navíc“ rozhodně dostaneme: skvěle napsaný, promyšlený příběh jede po dvou kolejích – v té první se seznamujeme s komisařkou Katie Maguirovou, s jejím týmem, jejím ze řetězu utrženým mužem a smutnou osobní historií i s nehostinnou krajinou jižního Irska (stejně jako ty známé mrazivé a pusté pláně ve Skandinávii je to prostředí jak dělané pro krvavý zločin). Druhá linie pak do detailů popisuje průběh dvou skutečně hnusných vražd. Půjde o dílo šílencovo? Nebo ty exkurzy do irské mytologie budou skutečně hrát roli? Promyšleně, podle starého rituálu poskládané ženské kostry nalezené při polní práci upomenou na skvělý krimiseriál Temný případ, i atmosféra obou děl se velmi podobá. Nerada to říkám, ale s podobným pocitem závislosti, s jakým jsem čekávala na nové díly zmíněného amerického seriálu HBO, budu očekávat další dva díly Mastertonovy série, které Host slibuje vydat v květnu, respektive na podzim tohoto roku.