J. K. Rowling alias Robert Galbraith

J. K. Rowling alias Robert Galbraith Zdroj: ČTK

Druhá detektivka Rowlingové alias Galbraitha vyjde česky koncem února

Druhý díl detektivní série, kterou pod pseudonymem Robert Galbraith napsala britská spisovatelka J. K. Rowlingová, vyjde v českém překladu v druhé polovině února. Úvodního Volání Kukačky se u nás prodalo 50 000 kusů. Připisováno je to zejména tomu, že slavná Rowlingová je autorkou ještě slavnějšího Harryho Pottera.

Druhý díl detektivky vydá pod názvem Hedvábník (v originále The Silkworm) nakladatelství Plus. Rowlingová vydala před dvěma lety detektivku pod pseudonymem - údajně aby ji nezatížila vlastním jménem. Kniha měla pozitivní ohlasy už předtím, než se její identita prozradila. Druhý díl vyšel v Británii loni v červnu a řada recenzentů jej pochválila ještě před vydáním.

Krimiromány Roberta Galbraitha spojuje hlavní postava soukromého detektiva, válečného veterána z Afghánistánu Cormorana Strika. Zatímco v první Galbraithově knize Strike řešil smrt slavné modelky Luly Landryové a pronikal do světa bohatých mužů a krásných žen, v druhé vyšetřuje zmizení slavného spisovatele, který ve svém románu dost nelichotivě vykreslil skutečné osoby.

Rowlingová už dopisuje třetí detektivku a nechala se slyšet, že plánuje napsat víc detektivních románů, vydávaných pod pseudonymem, než kolik vytvořila knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.