Milan Vodička: Co s námi bude? (Stručná historie příštích 20 let); vydal Práh; Praha 2014

Milan Vodička: Co s námi bude? (Stručná historie příštích 20 let); vydal Práh; Praha 2014 Zdroj: archiv

Co s námi bude za 20 let? Zanikne porno? Zažaluje vás váš pes? Odpovědi už známe

Co se stane v příštích 20 letech? Bude ještě existovat James Bond? A ožije Elvis Presley? Na tyto otázky Milan Vodička ve své knize „Co s námi bude?“ neodpovídá. Najdete v ní ale odpovědi na stovky daleko podstatnějších otázek (ostatně podtitul díla zní „Stručná historie příštích 20 let“). Zejména na tu, zda si lidstvo dokáže zachovat zdravý rozum.

Pokud si přečtete kapitoly v nové knize, nabudete dojmu, že se vám dostal do rukou pokus o neobvyklou sci-fi. Ostatně samotné téma by tomu odpovídalo. Když ale začnete číst, brzy zjistíte, že autor, novinář Milan Vodička, zvolil metodu důkladné analýzy zcela reálných faktů. Jistě, u toho musel fabulovat o budoucnosti, ale dochází k prognózám (fušovat do řemesla vykolejenému Miloši Zemanovi není dnes od věci), které se mohou naplnit. Jestli se rozhodnete pojmout knihu jako určitou formu hry, tak se pobavíte i poučíte. Když začnete ale nad některými Vodičkovými závěry přemýšlet do hloubky, nutně si musíte položit závažnou otázku: Tohle nás skutečně čeká?   

Hodně už napoví některé názvy kapitol – Sex, jak ho teprve poznáte; Jak bude krást a loupit; Má už váš pes právníka?; Čína: příliš velká na lásku; Den, když došla ropa či Jazyky, které ubydou. Oscilujete mezi politikou, ekonomikou, kulturou i nejintimnějšími otázkami života. Navíc nedostanete (možná to je i škoda) šanci si u něčeho odpočinout.

Vodička je věrný svému povolání, nečekejte proto žádné složité věty a komplikované literární obraty. Je to práce publicisty a podle toho vypadá i použitý jazyk – svižný, vypointovaný, útočící na smysly ze všech stran.

Člověk si při čtení ale často klade otázku, jak autor mohl k některým věcem vůbec dospět, kde dohledal zdroje a jak je dokázal zpracovat? Je to vůbec možné? Znám Milana Vodičku od roku 1979, proto mohu nabídnout i odpověď: Podobnou knihu zcela jistě nosil v hlavě dlouhá léta. Kdy ji přetaví v papírovou podobu, bylo jen otázkou času a možností.

Jako ilustraci toho, o čem autor přemýšlel a co zamýšlel, odcitujme ještě z kapitoly „Zpráva o předem ohlášené smrti čili média a politika“ několik vět: „Rodí se nová doba. Naivně si myslíme, že jsme nejinformovanější generací v dějinách. Omyl, máme jen nejvíc informací; to ale nevypovídá nic o jejich kvalitě. Žijeme v době informačního chaosu, protože je ani nedokážeme zpracovat a vyhodnotit. Informace jsou tak rychlé a je jich tolik, že je už jenom registrujeme… Vnímáme jen titulky, obsah už ne. Odvykli jsme si. Není na to čas, jak informace rychle obíhají. Ty přesné, ty lživé i ty jednostranné. Výsledek: Ztrácíme kritické myšlení. Nefiltrujeme. Jen přijímáme a přeposíláme dál.“

Vodička naopak filtroval nesmírně důkladně. Přijal a poslal dál. Výsledek je pozoruhodný. Ideální přemýšlivé čtení na dobu mezi opulentními Vánocemi a rozjuchaným Silvestrem.

Milan Vodička: Co s námi bude? (Stručná historie příštích 20 let); vydal Práh; Praha 2014.