kolekce filmů

kolekce filmů Zdroj: archiv

Podpořte režiséry aneb proč může Vorel klidně umřít

Nekonečné podzimní večery vybízejí k nekonečným diváckým zážitkům, na což zjevně slyší distribuční firmy a chrlí jednu speciální edici za druhou. Které byste si měli pořídit? Kouzlo mají hlavně ty režisérské.

kolekce filmůkolekce filmů|archivJan Hřebejk — kolekce filmů (9 DVD)

S Janem Hřebejkem lze nyní trávit večery i díky novému seriálu HBO Až po uši, kdyby vám to ale přesto bylo málo, je tu ještě 972 minut jeho filmů na DVD. Remasterovanou verzi Pelíšků by měl asi vlastnit každý, komu se chce s blížícím se sametovým jubileem volat ono notoricky známé: „Proletáři všech zemí, vyližte si...“ Vyčištěný obraz (škoda že ne zvuk) má i jeden z nejlepších českých muzikálů, Šakalí léta. Zbytek kolekce je už „jen“ Hřebejk, jak ho pamatujeme — Pupendo, Musíme si pomáhat, Horem pádem, Kráska v nesnázích, Nestyda, U mě dobrý, Medvídek. Kdo nesbíral průběžně, může si jej koupit v kostce. Škoda jen, že bez přidané hodnoty — kultu ráže Pelíšků by pořádné bonusy slušely.

kolekce filmůkolekce filmů|archivRežisérská kolekce Stevena Spielberga (8 BD)

To král Hollywoodu si svůj režisérský výběr patřičně vypiplal. V módě se podobným skvostům, tuším, říká „must-have“ sezóny – v případě Spielberga možná spíše dekády. Kolekce devíti BR disků je totiž něco jako živá učebnice filmové historie. Obsahuje Duel, nízkorozpočtový televizní snímek z arizonské pouště, Sugarlandský expres, Spielbergův celovečerní, čtyřicet let starý debut s mladičkou Goldie Hawnovou. Taky Čelisti doplněné o autentické storyboardy či E.T. – Mimozemšťana, jehož vyčištěná verze sice proletěla kiny, ale zde ji doprovází patnáct bonusů včetně deníku z natáčení a speciálního olympijského spotu. A z hlediska vývoje zvláštních efektů se vyplatí zhlédnout výbavu k průkopnickému Jurskému parku. K dokonalosti chybí snad jen Schindlerův seznam, ale člověk nemůže mít všechno — už jen dostat na český trh devět obsažených kousků nebylo pro distributora vůbec snadné. Zpracování kolekce má navíc úroveň a šmrnc – stejně jako tvorba krále Hollywoodu.

kolekce filmůkolekce filmů|archivKolekce Clinta Eastwooda (5 BD)

Clint Eastwood už dávno není jenom herec, což připomíná i nová, fajnšmekrovská edice pěti filmů, z nichž pouze dva režíroval někdo jiný, konkrétně Don Siegel (Cooganův trik, Oklamaný). Ty, jež si Eastwood obhospodařil sám, navíc málokdo zná: v případě sedmdesátkových titulů Zahrajte mi Misty, Breezy nebo Tulák z širých plání si budoucí oscarový režisér řemeslo teprve osahával. Žijete-li Eastwoodem od rána do noci, tenhle balíček si vychutnáte.

kolekce filmůkolekce filmů|archivFilmy Tomáše Vorla (12 DVD)

Tomáš Vorel prý poslední rok oprašoval, rekonstruoval a třídil, pročež výsledkem je kolekce s dvanácti DVD a třemi soundtracky. Nechybí v ní ani remasterovaný Kouř, kultovní sklepácký muzikál „totalitního věku“, jenž se v příštím roce po čtvrtstoletí od premiéry vrátí do kin. Mimochodem už jen listování fotografiemi z castingu Kouře, které zachycují například Kateřinu Brožovou, dává tušit, že Vorel bilancoval vskutku poctivě. „O Vánocích, myslím, můžu v klidu zemřít,“ glosoval své roční úsilí. Také se prý domníval, že formát DVD jej s umíráním předběhl, ale distributoři ho přesvědčili o opaku. Dokažte mu, že nelžou, zaslouží si to jako nikdo jiný.