Lars von Trier se stal historicky prvním filmařem, který byl VYHOŠTĚN Z FESTIVALU V CANNES

Lars von Trier se stal historicky prvním filmařem, který byl VYHOŠTĚN Z FESTIVALU V CANNES Zdroj: Globe Media / Reuters

Von Trier zase „zlobil“. Baví to ale ještě někoho?

Lars von Trier promluvil. Taková „událost“, no považte. Stalo se na festivalu v Benátkách, celá ta klauniáda trvala sotva pár minut a svět se tradičně nic nedozvěděl. Tedy kromě toho, že Stellan Skarsgård, režisérův oblíbený herec, nemá s náladovým géniem vůbec lehký život.

Zpočátku to bylo osvěžující a vtipné, teď už spíše úporné. „Ukřivděný“ Lars von Trier, který mlčí od chvíle, co jej festival v Cannes nařkl z politické nekorektnosti, čas od času dostane chuť prověřit, jestli jsme na něj náhodou nezapomněli. Když to udělá filmem, jako tomu bylo třeba v případě půlroční kampaně Nymfomanky, má to svůj smysl i půvab. Na probíhajícím festivalu v Benátkách šlo ovšem jenom o tradiční „onevontriershow“ — představení určené ani ne tak fanouškům (jimiž se tak rád zaklíná), jako spíš sobě samému.

Palcové titulky v novinách hlásaly: Po třech letech prolomil Lars von Trier mlčení. Jak to vypadalo ve skutečnosti? Přes skype odpověděl na tři otázky, jež mu musel pokládat jeho dvorní herec Stellan Skarsgård, a to navíc výhradně v dánštině. Von Trier při tom ukázal jen záda a nepřekvapilo, že dohromady neřekl vlastně vůbec nic.

Ostatně stejně jako jeho věrná producentka Louise Vesthová. Ta sice oznámila nový, jak jinak než jedinečný projekt, který chystá pro televizi, podrobnosti však odmítla prozradit. Došlo tak jen na tradiční rádobyzáhadné přísliby, jež byly charakteristické už pro propagaci von Trierova předešlého opusu. „Lars měl ohromný nápad, který vám nicméně nemůžu říct. Z toho, co jsem slyšela, půjde o něco, co jste ještě nikdy neviděli a už ani neuvidíte,“ prohlásila.

Jediné, co vědět smíme, je prý název — seriál, jímž se von Trier vrací k televizní tvorbě po bezmála dvaceti letech, se má jmenovat The House That Jack Built (Dům, který postavil Jack). Natáčet se bude v angličtině a do vysílání jde za dva roky.

A abychom nezapomněli: do kin míří další Nymfomanka, pětiapůlhodinová a „ještě kontroverznější“. Proč myslíte, že von Trier „prolomil mlčení“, zrovna když má premiéru...