Knihy

Knihy Zdroj: Archív

O kočkách a... o kočkách

Zlobivá Polka Dorota Masłowská opět dráždí i české čtenáře. A dráždí také americký bestseller Pravidla hry, který slibuje vyškolit svůdníky, sexuální predátory a sebejisté borce dokonce i z vás. Pokud tedy nejste žena – pak budete ve světě Neila Strausse odlovena, ukořistěna a možná i vroucně milována.

obálkyobálky|archivDorota Masłowská: Zabila jsem naše kočky, drahá

Taky občas prdíte, když vystrčíte zadek při cvičení Pozdravu slunci? A když jdete s kolegy na páteční karaoke do japonské restaurace, rezervujete si stůl na jméno pan Prdel? Chodíte na brazilskou depilaci, i když při ní máte pocit, „že mi ta ženská vyrve celou kundu i s kořenama“? Jste buddhisti a vegetariáni a občas si tak trochu uletíte na smažených drůbežích křídlech a ujíždíte na kebabu? Nakupujete v H&M svetýrky na jedno použití? Jste taky na jedno použití? Nenávidíte vejcohlavého, vejcožravého, vejcorodého amanta svojí kámošky? Máte vůbec kámošky? No dobře: nový román Doroty Masłowské Zabila jsem naše kočky, drahá (nedávno ho vydal Odeon v překladu Báry Gregorové) je zase drzej, zlobivej a dobrej, ironizuje konzumní kultúru a analyzuje vztahy mezi odosobněnými osobami, které osobnost dávno vyhodily do koše nějakého fast foodu. Má to šmrnc a švih i špás, vysmívá se to pracujícím moulům, (bez)nadějným blbkám i osamělým tlouštíkům. Kámojdy Farah a Joanne a Faražina nahodilá neznámost Go hovoří i myslí, pokud tedy myslí, jazykem reklamních sloganů, surreálně sní a občas někdo zařve. Je recommande!

obálkyobálky|archivNeil Strauss: Pravidla hry

Taky vás berou všechny ty „výzvy pro borce“, jako je aktuálně prudce trendová Ice Bucket Challenge nebo bicepsy drtící Třicetidenní výzva cvičitelky Jillian Michaels? Knížka osobního rozvoje Pravidla hry úspěšného amerického publicisty Neila Strausse (vydalo ji Argo) je takovou trochu rádoby chlapáckou výzvou, kterou jistě přijmou nejen čtenáři pánského měsíčníku Maxim, ale i muži, kteří nechtějí zemřít jako panicové, touží se na lůžku hřát o ženské, nikoli jen o psí tělo, a chtějí si užít s nejúžasnější kočkou ve městě (nebo radši hned se dvěma). První částí této prázdninové kratochvilné četbičky je „měsíční kurz společenského chování a vylepšení schopnosti ženy zaujmout, seznámit se s nimi a svést je“, další pasáž tvoří 21 „balících“ scénářů, bez kterých by se většina čtenářů asi obešla, a třetím oddílem knížky je jedenáctka docela zábavných povídek ze života muže, který v sobě prostřednictvím metod popsaných v první části probudil donchuana. Je to místy dost návodné, místy vzrušující a pro spoustu mužů nejspíš zásadní čtení. Nejen proto, že jim manipulativní prózička (a taky interaktivní – v jednom kuse něco vyplňujete) nesmírně zvýší sebevědomí a nejspíš jim vážně pomůže vypadat a cítit se líp, ale navíc pánům vysvětlí, že je fajn si občas vyčistit zuby a přeprat spoďáry, že posilovna není klubovnou leseb a že udělat pro ženu (jakoukoli) denně pár hezkých věcí by mělo být jejich povinností.