J.K. Rowling

J.K. Rowling Zdroj: Profimedia

Co si to ta děvka dovoluje? Skotští radikálové napadli Rowlingovou, autorku Harryho Pottera

Autorka slavného bestselleru o kouzelnickém učni a bojovníkovi proti zlu Harry Potterovi se postavila proti odtržení Skotska od Spojeného království. Referendum proběhne v září, ale Joanne Rowlingová, která žije ve skotském Edinburghu, podporuje setrvání území mezi zeměmi Commonwealthu. Vysloužila si za to i hodně nelichotivá označení – a to pouze proto, že si dovolila mít jiný názor, než radikální zastánci skotské nezávislosti. Příběh popsala BBC.

Své důvody pro setrvání Skotska ve Spojeném království shrnula Rowlingová na sociální síti Twitter. Věří, že Skotsko jako nezávislá země, rovnoprávná a silná, může fungovat jedině jako součást Velké Británie. Zároveň přiznává, že je v tomto ohledu „na kordy“ se svými známými, Skoty, kteří jsou stejně jako Alex Salmond (předseda Skotské národní strany a hlavní bojovník za samostatnost) skálopevně přesvědčeni o tom, že si jejich země po odtržení polepší.

Rowlingová podporuje hnutí, které si dalo název Better Together. Sama společnost nyní pro britský zpravodajský server BBC potvrdila, že od spisovatelky dostala finanční podporu ve výši milion liber. Slavná spisovatelka se taktéž stala tváří této kampaně, která nabádá Skoty, aby nesouhlasili s odtržením od Velké Británie.

Za svůj názor a za své dotace směřující k organizaci, která podporuje skotské setrvání ve Spojeném království, si však autorka Harryho Pottera vysloužila i velmi nelichotivé označení. Charitativní společnost The Dignity Project napsala tweet, ve kterém říká: „Co si to ta děvka dovoluje, poté, co jsme ji poskytli přístřeší v našem městě!“ Způsob vyjadřování této údajně charitativní organizace přesáhl meze slušného chování, které je dobré pro otevřenou diskusi. I premiér Salmond říká, že si spisovatelka může podporovat, koho je jí libo.

The Dignity Project je společnost, která se tváří jako klasická humanitní a humanitární organizace s nejvyššími cíly, které se týkají především zlepšení životních podmínek dětí v Africe, které nemají přístup k potravinám a pitné vodě. Ročně do krizových míst vysílá desítky pracovníků, kteří pomáhají dětem přežít a vzdělávat se. je tedy zvláštní, že se tato společnost tímto způsobem vyjadřuje o nejúspěšnější spisovatelce světa, jejíž jediné provinění z hlediska The Dignity Project je, že má opačný názor na skotskou otázku.

Pokud jí tato společnost označila jako děvku či kurvu (prosté anglické „bitch“), pak je povinností každého Skota si poklepat na čelo a bez ohledu na názor či emocionální přesvědčení toto chování odsoudit. Mimochodem „bitch“ není to jediné označení, které si za vyslovený názor Rowlingová vysloužila. Podle BBC se již v médiích objevilo i slovo „traitor“, tedy zrádce. Jedinou její „zradou“ však je její přesvědčení, že budoucnosti Skotska.

Skotská touha po nezávislosti přitom zahrnuje některé sporné body, které Alex Salmond příliš neřeší. Mezi ně patří například měna, která by po případném odtržení nemohla být stejná jako ta stávající. Totéž se týká Evropské unie – je pravděpodobné, že by Skotsko o členství v Unii muselo zřejmě znovu požádat. Přišlo by i o velkou část dotací, které nyní díky Velké Británii má. To se týká například školství, které je ve Skotsku buď levnější, či zadarmo – na rozdíl od jiných částí Velké Británie.