Agnieszka Holland

Agnieszka Holland Zdroj: Profimedia

Agnieszka Hollandová: Svět vidí Česko lépe než Češi sebe sami

Svět vidí Česko mnohem pozitivněji, než si Češi sami o sobě myslí. Tvrdí to známá polská režisérka Agnieszka Hollandová, která dnes v Praze s dalšími 14 oceněnými převzala od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Podle šéfa diplomacie jsou všichni letošní laureáti, mezi nimiž byla i módní návrhářka Blanka Matragi nebo bojovník proti nacismu Otto Pick, ztělesněním dobrého jména a svým životem pomáhají utvářet dobrý dojem o Česku. 

Ministerstvo zahraničí udělovalo ceny Gratias agit už poosmnácté. Tento rok ji získal také francouzský dirigent a bývalý hudební ředitel orchestru FOK Serge Baudo, ředitelka krajanského spolku Asocheca v Kolumbii Eliška Krausová nebo válečný veterán Karel Aster, jenž je posledním žijícím členem skupiny 14 Čechů, kteří bojovali v americké armádě na Filipínách. Ocenění dostali také překladatelé českých autorů Almis Grybauskas z Litvy a Reiner Kunze z Německa.

"Oni sami jsou ztělesněním dobrého jména," uvedl o laureátech ve slavnostním projevu Zaorálek. Ačkoli část z nich ani není českými občany, žijí podle něj dobré životy ve prospěch Česka. "Rád bych jim předal ocenění a poděkování za to, že těmi svými dobrými životy pomáhali vytvářet také dojem dobrého života v této zemi," dodal ministr.

Jednou z těchto "Nečešek" mezi oceněnými je i Hollandová, která se ale sama chápe jako "čestná česká občanka". "Nejdůležitější léta jsem strávila v Československu a česká kultura a český osud se staly částí mé osobnosti. Cítím se dlužníkem české a slovenské kultury a cítím se částí českého a slovenského osudu," řekla Hollandová, která vystudovala pražskou FAMU a jako účastnice politických aktivit během Pražského jara 1968 byla v Československu i krátce vězněna.

Ocenění za šíření dobrého jména Česka v zahraničí označila pro sebe za velký dar. Česká republika má podle ní ve světě lepší zvuk než doma. "To, co si lidé myslí o Česku, o Čechách a o české kultuře je mnohem příznivější než, co si sami Češi myslí o sobě. Ale to je i naše polská specialita, že neumíme ocenit to, co máme nejlepší v nás samých," dodala pro ČTK a Českou televizi Hollandová, jejíž tři filmy byly nominované na Oscara a její poslední snímek Hořící keř dostal v Česku 11 Českých lvů.

Radost z ceny neskrývala ani uznávaná módní návrhářka Matragi, která už 35 let žije a tvoří v Libanonu. "Já jsem hrdá, poctěná a mám radost," popsala ČTK své pocity po převzetí ceny v podobě křišťálové zeměkoule. "Vlastně jsem si uvědomila, jak je náš státeček úžasný. Je to satisfakce pro nás všechny, kteří se snažíme mluvit dobře a pozitivně o tom našem malém státě," doplnila.