Knihy

Knihy Zdroj: Archív

Knižní čtvrtek: Konec surrealismu v Podkrkonoší, irští podivíni a nakonec Osvícení

Surrealista a člen Skupiny 42, sochař a svérázný spisovatel Ladislav Zívr z Nové Paky, se dočkal pocty v podobě objemné a objevné monografie z pera dalšího novopackého rodáka, básníka a esejisty Jaromíra Typlta. V zapadlých regálech českých knihkupectví byl objeven loni připomenutý skvělý irský prozaik Pádraic Ó Conaire. A Stephen King se vrátil ke svému slavnému Osvícení.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivJaromír Typlt:Ladislav Zívr

Sochař Ladislav Zívr (1909-1980), člen Skupiny 42, patří k neprávem opomíjeným umělcům. V Nové Pace, kde se vždy děly věci roztodivné a odkud Zívr pocházel, se mnohem později narodil také básník, esejista a kurátor Jaromír Typlt, který nyní o Zívrovi publikoval monografii. První svého druhu: jedna sice již byla připravována za umělcova života v 60.letech, nicméně věčné průtahy ji nakonec odsoudily do zapomnění. Zívr byl vedle výtvarného díla také autorem pozoruhodných deníků a osobně laděných zápisků, jejichž dva svazky vyšly před několika lety a jde o mimořádně pozoruhodné čtení. Typlt upozorňuje, že v rukopisech zůstává dalších třicet textů. Typlt se soustředí hlavně na jeho výtvarnou tvorbu, jeho ambaláže, originální metodu tzv. muláže a samozřejmě sochy. Monografie sleduje Zívrovu kariéru prostřednictvím různých uměleckých stylů a názorů, k nimž se Zívr průběžně přikláněl, zdůrazňuje tezi Jindřicha Chalupekcého, že Zívr byl „ve své generaci jediný sochař“. Fotografie Zívrova díla nově pořídil Ondřej Polák, výpravná kniha je doplněna také archivními snímky.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivPádraic Ó Conaire:Biskupova duše

Loni také vyšla sbírka povídek věhlasného irského autora Pádraica Ó Conaira (1882-1928). V Irsku se vždycky rodili pozoruhodní literáti, Ó Conaire patří k těm echtovním, psal totiž irsky – dokonce patřil k tzv. Gaelské lize, která o obrodu irštiny usilovala. Česky už od něj přede deseti lety vyšel román Vyhnanství . Jeho prózy jsou prosyceny zvláštní podivností, silnou vírou i nemalou mírou poťouchlostí – s jistou nadsázkou můžeme říct, že představuje takového irského (a mužského) předchůdce Flannery O´Connorové. Rozhodně silné čtení, které nám není vzdálené tak, jak by se snad zdálo z časoprostorových souřadnic.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivStephen King:Doktor Spánek

A nakonec i něco pro milovníky lehčího čtiva. V románu Doktor Spánek se americký hororový bestsellerista Stephen King vrací k jednomu ze svých nejslavnějších děl, mrazivému Osvícení, které brilantně zfilmoval Stanley Kubrick s Jackem Nicholsonem (nutno říct, že King tehdy z posunů, které Kubrick ve své filmové interpretaci učinil, nebyl nadšený). V Doktoru Spánkovi se opět setkáváme s malým Dannym a jeho matkou. Danny, již ne tak malý, bojuje s alkoholismem, a když se vyléčí, začne pracovat v domově důchodců. Zvláštní schopnosti mu však zůstaly… Poctivá žánrová práce, která se čte jedním dechem.