Knihy

Knihy Zdroj: Archív

Jak nechutně zbohatnou v rozvojové Asii
Projekt manželka
Křivopřísežník
3
Fotogalerie

Hledání manželky, peněz a pachatele vraždy ve třech dobrých románech

V rozpuku jara se sluší přečíst si něco lehčího o lásce, k čemuž nám dopomůže román od protinožců. Načež přijde něco těžšího, ale taky o lásce (a o různých peripetiích nabývání majetku), tentokrát z „rozvojové Asie“. A jedna dobrá detektivka k tomu – pro změnu ze středověké Anglie.

Projekt manželkaProjekt manželka|ArchívGraeme Simsion: Projekt manželka

Líbila se vám Terapie láskou? Ať film, nebo román? Já jen, že nakladatelství Fortuna Libri vydalo knihu, která ve vás zanechá dost podobný pocit, i když je malinko méně romantická a o něco vtipnější. V debutu australského spisovatele Graema Simsiona Projekt manželka se vyskytuje psychická porucha i závislost na sexu jako ve zmíněné Terapii láskou – potrhlý mladý vědec vykazující znaky Aspergerova syndromu hledá vhodnou choť a pro stromy nevidí les; u všeho udává velmi přesné časové údaje, což je postupem děje malinko otravné, a taky má standardizovaný stravovací systém. Prostě funguje jako robot. Aspoň dokud nepotká Rosie, která by jeho dotazníkem jakožto potenciální manželka nikdy neprošla… Nechci být generově nekorektní, ale přece jen: tuhle decentně vtipnou knihu doporučuju spíš ženám.

Jak nechutně zbohatnou v rozvojové AsiiJak nechutně zbohatnou v rozvojové Asii|ArchívMohsin Hamid: Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii

Útlý román anglicky píšícího Pákistánce Mohsina Hamida má název jako nějaká kniha osobního rozvoje, ale nenechte se zmást. I když je příběh o tom, jak chudák k bohatství přišel, ale láska mu unikala, psán z přesně té neosobní perspektivy různých příruček a hlavní hrdina je označován pouze jako NĚKDO, jde o knížku vyvolávající silné emoce. Spisovatel Mohsin Hamid, který vystudoval Princeton a Harvard a narodil se do bohaté rodiny a měl být vlastně právníkem, se rozhodl ve své třetí knížce zprostředkovat čtenáři, jak to chodí v těch přelidněných chudých zemích daleko na východě. Kromě vskutku inovativní formy nabízí román Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii (vydal Odeon) i silný obsah: dohodnutá manželství, život pracující hlavy rodiny daleko od svého klanu, jehož členové živoří na prašných cestách v rozdrbaných chatrčích, nezřetelnou hranici mezi „modelingem“ a „prostitucí“, obchod s přepalovanými dévédéčky i pitnou vodou, všudypřítomnou korupci a znovushledání dvou čistých, i když nešťastných duší.

KřivopřísežníkKřivopřísežník|ArchívMartin Jensen: Křivopřísežník

Křivopřísežník, detektivní román ze středověké Anglie od dánského učitele a dnes úspěšného romanopisce Martina Jensena, navazuje na úspěšný první díl volné pentalogie, Královy psy (obojí vydal Plus). Také v tomhle čtivém, napínavém příběhu se setkáme se dvěma amatérskými detektivy – iluminátorem a bývalým mnichem Winstonem a jeho sluhou, vypravěčem Halfdanem –, ale i dánským králem Knutem a Winstonovou milou, hostinskou Alfildou. Ocitáme se na počátku druhého tisíciletí, takže čtenáře čeká spousta krve, velká moc církve, divná vikinská jména a jejich divocí nositelé a – a to je jediná kritická připomínka, kterou si tahle knížka zaslouží – vzhledem k žánru možná až příliš náročné exkurzy do dobové politiky.