Z filmu Noe

Z filmu Noe Zdroj: Noahmovie.com

Nový film Noe s Russellem Crowem má problém, muslimové vyzývají k jeho bojkotu, křesťanům se nelíbí

Jedna z očekávaných filmových premiér letošního roku, americká fantasy Noe, která popisuje jednu z významných biblických událostí, potopu a stavbu Noemovy archy, má před premiérou problém. Některé muslimské země už zakázaly jeho promítání a islámští představitelé vyzývají k bojkotu. Nelíbí se ale ani některým křesťanům.

Dílo, které trvá 135 minut a natočil ho režisér Darren Aronofsky, má celosvětovou premiéru 28. března a o den dříve jde i do českých kin. Už 18. března ho mají v rámci charitativního koncertu pro životní prostředí promítat v Reykjavíku a podpoří ho známá islandská zpěvačka Björk.

Jenže v Kataru, Bahrajnu a Spojených arabských emirátech bylo už promítání zakázáno. A podobně chtějí postupovat i Egypt, Jordánsko, Kuvajt a další muslimské státy. Náboženští představitelé v Egyptě vydali prohlášení, podle kterého „zobrazení proroků odporuje tomu, co učí islám a navíc vyvolá další nepřátelství mezi věřícími různých náboženství“.

Průzkum mezi americkými křesťany pak ukázal, že naprostá většina z nich si také myslí, že Hollywoodu nepostupoval správně, když  nechal ztvárnit tento výjimečný starozákonní příběh ve filmové podobě. Filmový Noe, herec Russell Crowe proto vyzval na Twitteru (jak dnes jinak, že?) papeže Františka I., aby se na dílo nejdříve podívat a vyjádřil se k němu.

Ve filmu Noe kromě Crowea hrají například Jennifer Connellyová, Emma Watson či Anthony Hopkins. Podle ukázek dílo slibuje výjimečnou podívanou.

Podívejte se na trailer k filmu Noe: