knižní čtvrtek

knižní čtvrtek Zdroj: archiv

Diletanti, brutální vrazi a Nobelova cena

Na nočním stolku, který nám poskytuje kulturní servis pro poslední chvíle před spaním, bychom vždycky měli mít něco oddechového, něco kvalitního a něco naučného. Abychom se mohli rozhodnout podle aktuální nálady. Takže: pojednání z estetiky, detektivka a... trocha historie.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivArne Dahl:Evropské blues

Ach, ty severské detektivky. Ironický Švéd Arne Dahl, jinak také literární kritik, toho doma prodává víc než Jo Nesbø a další hvězdy, a není neznámý ani ve světě. Koneckonců Evropské blues je už čtvrtá kniha, která od něj vychází česky. Tentokrát budou mít vyšetřovatelé Paul Hjelm a Kirsten Holmová na starosti sérii bizarních vražd, mezi nimiž je určitě souvislost. Jenže jaká? Všechno začíná vraždou nositele Nobelovy ceny... Temné, svěží, rychlé a inteligentní čtení.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivJan Staněk:Diletantismus a umění života

Mladý český estetik se ve své eseji zabývá uvažováním o dekadenci, dandysmu a sebestylizaci především v 18. a 19. století. Vykládá přitom, že dnešní hanlivý pojem „diletant“ byl původně vnímán úplně jinak. Rozkošnictví, spočívající v umění života, má totiž svá přísná pravidla... zní to odtažitě a jistě to neřeší otázky ekonomické krize či zvětšujících se sociálních rozdílů, ale je to kratochvilné pojednání o věcech, které jsou možná ještě důležitější: jak žít, aby to stálo za to.

knižní čtvrtekknižní čtvrtek|archivAnne Applebaum:Gulag

Obsáhlá, a zřejmě dosud nejlépe napsaná historická práce, po právu oceněná Pulitzerovou cenou, která v úplnosti líčí systém sovětských koncentračních táborů, které vešly ve známost pod názvem gulag. Původní zkratka, označující hlavní správu těchto táborů, se postupně stala běžně užívaným synonymem pro jeden z nejhrůznějších vězeňských systémů v moderních dějinách lidstva. Není to lehké čtení, poučné však rozhodně.