knižní čtvrtek

knižní čtvrtek Zdroj: Archiv

Jeruzalém, Riga a krveprolití v Kolumbii

Detektivky kvetou, ale v jistých podobách, které předkládáme právě dnes, mohou být spíš zajímavým portrétem doby. Což neznamená, že by ztratily cokoli ze své čtenářské přitažlivosti. A jak dokazuje třetí knihy v dnešní rubrice, i dějiny města se mohou leckdy číst jako detektivka.

Henning Mankell: Psi z Rigy

Henninga Mankella, švédského spisovatele žijícího v Africe, nemusíme českým čtenářům nijak zvlášť představovat. Doma je ctěn zejména pro svou „vážnou“ literaturu, jeho slávu za hranicemi mu dobývají detektivky. Se smutným komisařem Wallanderem už se párkrát setkali i čeští čtenáři, třeba v Neklidném muži nebo Vrazích bez tváře. Tentokrát nás vyprávěč zavádí do řádně pošmourného Lotyššska v roce 1991, krátce po pádu Sovětského impéria. Brutální vražda dvou mužů ukazuje na vyřizování účtů rodícího se podsvětí. Zajímavá sonda do trochu jiného postkomunismu. A jako vždycky mrazivě lakonický, hořce vtipný Mankellův styl.

Sergio Alvárez: 35 mrtvých

Debut kolumbijského autora vzbudil nejen doma senzaci. Zdánlivě taky vypadá jako kriminální román, ale i když se to tam mafií a vraždami všeho druhu jenom hemží a hrdinové se potácejí mezi překupníky drog, kradeným zbožím a zkorumpovanými politiky, jde spíš o drsný portrét jedné ztracené země, v němž ovšem nechybí živelný humor. Taky se hodně souloží, na všechny způsoby, a nikdo si nebere servítky. Takhle horkokrevně se i v minovém poli, jakým je dle autora Kolumbie v dnešní i nedávné době, dá prožít docela plnohodnotný život. Nebo je to jen iluze?

Simon Sebag Montefiore: Jeruzalém

A nikoli povinně uvádíme i jeden tlustopis na dlouhé zimní večery. Dějiny svatého města jsou poučným čtením nejen pro zaryté filosemity. Britský historik s italským jménem, po právu ceněn pro svůj živý literární styl, vypráví tři tisíce let historie mnohokrát zničeného a znovu postaveného města „od krále Davida po premiéra Netanjahua“ jako napínavý a mimořádně poutavý příběh. Dobré čtení.