Hitchcock

Hitchcock Zdroj: Profimedia.cz

Neznámý dokument Alfreda Hitchcocka o holocaustu bude představen veřejnosti

Dokument slavného režiséra Alfreda Hitchcocka (1899 – 1980) o holocaustu, který nikdy nebyl představen široké veřejnosti, se nakonec po 70 letech dostane na obrazovky a do kin. Restaurovalo ho londýnské Imperial War Museum. Informaci o tom přinesl anglický list The Independent.

Hitchcock byl v roce 1945 požádán, aby uspořádal záběry, které natočil britský voják při osvobozování koncentračního tábora v německém Bergen-Belsenu. Ale výsledný dokument, který byl objednán ve snaze informovat a vzdělat Němce o zvěrstvech páchaných nacisty, byl nakonec dán do trezoru.

Jeho nedokonalá a neúplná verze byla uvedena v roce 1984 na filmovém festivale v Berlíně a pak o rok později v americké televizi PBS. Nyní bude ale dokument konečně představen v kompletní a vyčištěné verzi, tak, jak to zamýšlel Hitchcock. Dílo se jmenuje „Paměti z táborů“.

„Byl dán kdysi do trezoru kvůli měnící se politické situaci v Británii,“ říká Toby Haggith, kurátor v oddělení pro výzkum z muzea Imperial War. Ten přiznal, že film při projekcích extrémně rozrušil jeho kolegy, experty i filmové historiky. „Digitální úpravy materiál osvěžily. Dokument je ale strašný ve své hrůze, i když skvělý v účinku,” dodal Haggith.

Film poprvé představí britská televize v roce 2015 v rámci 70. výročí osvobození Evropy od nacismu a fašismu. Poté bude putovat po festivalech a kinech.