Peter O´Toole

Peter O´Toole Zdroj: ČTK

Peter O´Toole: poslední alkoholový hrdina

Herec velkých rolí a velkých jater- odešel poslední z herců generace „hellraisers“. 14. prosince zemřel ve věku jedenaosmdesáti let Peter O´Toole.

Peter O´Toole byl v nějakou dobu svého života vše- významný shakespearovský herec, herec velkofilmů ze šedesátých let osmkrát nominovaný na Oscara (získal ho až za celoživotní dílo v roce 2003), majitel cen Emmy, BAFTA a Zlatý Globus a idol žen a dívek. Za sebou nechal skvělé velkofilmy jako Lev v zimě, Becket nebo Lawrence z Arábie. A také spoustu fantastických opileckých historek.

O´Toole patřil k nejvýznamnějším hercům šedesátých let, společně s Richardem Burtonem, Oliverem Reedem a Richardem Harrisem patřili ke generaci klasických divadelních shakespearovských herců, kteří se prosadili v Hollywoodu. A během toho pařili jako šílenci. Množství O´Tolleových opileckých historek je bezedné. Mezi ty lepší patří ta, jak šli jednou v Dublinu z tahu a skončili v baru, kde jim majitel odmítl nalít. Vypsali tedy majiteli na místě šeky a jeho bar koupili. Když se druhý den ráno probrali, zjistili, že muž jejich šeky nevybral a na základě této historky se stali přáteli. Když onen muž za nějakou dobu zemřel, vypravili se mu oba do Dublinu na pohřeb, jen aby po půlhodině obřadu zjistili, že brečí u rakve někoho úplně jiného, protože přišli na špatný pohřeb.

Jeho bývalá manželka Sian Phillipsová o něm mluvila jako o „nebezpečném muži“, který ji dlouhé roky „psychicky ničil“, přesto mu neupřela jisté charisma. O´Toole naproti tomu nikdy nezacházel do detailů o ženách, které v životě potkal a třeba na téma Elizabeth Taylorové, osudové manželky svého kamaráda Richarda Burtona se odmítal s novináři až do své smrti bavit.

Jedna z jeho klasických divadelních rolí byla postava opileckého novináře v biografické divadelní tragikomedii Jeffrey Bernard Is Unwell, kde O´Toole dokonale zvládl roli inteligentního alkoholika, který s hořkým a typicky britským humorem nahlíží svoji závislost. V české verzi hry exceloval Oldřich Kaiser, zde je ukázka z britské verze.