Hobit: Šmakova dračí poušť

Hobit: Šmakova dračí poušť Zdroj: Warner Bros

Hobit: Šmakova dračí poušť
Hobit: Šmakova dračí poušť
Hobit: Šmakova dračí poušť
Hobit: Šmakova dračí poušť
Hobit: Šmakova dračí poušť
9
Fotogalerie

Druhý Hobit drtí česká kina, Klauni s Lábusem a Kaiserem zcela propadli

Vynikajících 200 tisíc diváků si připsal fantasy film Hobit: Šmakova dračí poušť hned ve svém premiérovém týdnu v českých kinech. Jedná se o druhý díl z trilogie Hobit, která je natočena podle díla J. R. R. Tolkiena. Naopak očekávaný film Klauni zcela propadl.

Hobit: Šmakova dračí poušť tak patří mezi nejúspěšnější filmy, které se dostaly v posledních letech do našich kin. Úspěch zažívá například i v USA. „Tolkienův svět je nesmírně bohatý,“ říká držitel Oscara režisér Peter Jackson. „Je to téměř jako otočit stránku historického románu a vrátit se do toho světa v nové kapitole a setkat se s novými postavami a tvory a přijít na místa, na která jste se dříve nedostali.“ Novozélanďan Jackson je i režisérem slavné trilogie Pán prstenů a zjevně má čich na díla, která vydělávají miliardy.

 

Úspěch druhého Hobita se ale dal spíše očekávat. Na druhou stranu je podle všeho vůbec největším českým neúspěchem roku film Klauni. Ten natočil Viktor Tauš a hrají v něm i Jiří Lábus a Oldřich Kaiser. Film, který stál desítky milionů korun, nevidělo ani 10 tisíc lidí a dílo končí obrovským finančním i diváckým propadákem. Scénář (podle kritiků velmi slabý) napsal Petr Jarchovský, má na kontě i veleúspěšné Pelíšky.