Český Forrest Gump

Český Forrest Gump Zdroj: archiv

Kultovní Forrest Gump vychází poprvé na české audioknize

„Jedno vám teda povim, bejt idiot neni žadnej med.“ Tak zní legendární věta, kterou říká hlavní hrdina v dnes už kultovním americkém filmu Forrest Gump. Dnes bude představena stejnojmenná audiokniha namluvená hercem Janem Hartlem. Veledílo má celkový čas 8 hodin a 12 minut.

Román Forrest Gump vznikl na základě historek, kterému Winstonovi Groomovi, který je autorem díla, vyprávěl jeho otec před spaním. Všechny se točily okolo muže, který je sice pokládán za úplného idiota, ale přesto má řadu skvělých vlastností a naprosto čistou duši. K napsání přispěla i vlastní životní zkušenost spisovatele, který byl vojákem ve válce ve Vietnamu. Groom vydal Forresta Gumpa v roce 1986 a očekával velký úspěch knihy. Nebyl to sice prodejní propadák, ale ani žádný trhák. Ovšem v roce 1994 se objevil Forrest jako film v hlavní roli se slavným Tomem Hanksem. Nejenže je dodnes milován diváky a vydělal hodně peněz (rozpočet filmu byl 55 milionů dolarů a jenom v kinech vydělal téměř 700 milionů, další za televizní práva), ale i z knihy udělal naprostý bestseller. Té se prodalo po světě kolem dvou milionů výtisků.

Celou knihu teď namluvil herec Jan Hartl a vzhledem k délce audioknihy je to dobrý společník na dlouhé zimní večery nebo na cesty autem.

Audiokniha Forrest Gump; napsal Winston Groom; překlad Šimon Pellar; namluvil Jan Hartl; hudba Radek Trunda a Pavel Kadlec; vydal Kristián; Praha listopad 2013.

Video placeholde
Český Forrest Gump • agentura Kristián