Před třiceti lety měl premiéru seriál Návštěvníci

Před třiceti lety měl premiéru seriál Návštěvníci Zdroj: Česká televize

Před třiceti lety měl premiéru seriál Návštěvníci
Před třiceti lety měl premiéru seriál Návštěvníci
Dáda Patrasová v Návštěvnících
Před třiceti lety měl premiéru seriál Návštěvníci
Dagmar Patrasová - Návštěvníci (1983)
12
Fotogalerie

Amarouny a nahá Dáda Patrasová, před třiceti lety měl premiéru kultovní seriál Návštěvníci

Autorem námětu byl Ota Hofman, režisérem Jindřich Polák, hudbu skládal Karel Svoboda, výtvarníkem filmu byl Theodor Pištěk a proslulé amarouny, vyrobené z želé, vymyslel výtvarnický tým pod vedením Jana Švankmajera.

Návštěvníci zavedli diváky do roku 2484, kdy byla mírumilovná společnost náhle vyděšena hlášením CML, že v blízkosti planety má proletět mlhovina, která odvrátí Zemi ze své dráhy. Lidstvo dá dohromady tým, který se vypraví do Československa 80. let, kde žije tehdy ještě školák, posléze geniální vědec Adam Bernau. Expedice Adam 84 se vydává zpět časem, aby získala jeho sešit s výpočty, a zachránila tak lidstvo.

Seriál se natáčel od června 1981 do října 1982 na mnoha místech Československa i v zahraničí, kupříkladu seriálové městečko Kamenice bylo natáčeno v Pelhřimově. V hlavních rolích se objevili vedle Patrasové Josef Bláha, Josef Dvořák a Jiří Datel Novotný, v dalších rolích hrála celá plejáda známých herců.

Kvůli soudnímu sporu, který iniciovala vdova po jistém profesoru Filipovi, nesměl být seriál po několik let vysílán. V televizi byl opět puštěn až poté, co bylo na základě soudního rozhodnutí ve všech dialozích příjmení vedoucího expedice akademika Filipa přemluveno na Richarda.