České století – Veliké bourání (1918), herec Martin Huba jako T.G.Masaryk

České století – Veliké bourání (1918), herec Martin Huba jako T.G.Masaryk Zdroj: Česká televize

Nový televizní cyklus České století zahájí Masarykem, ten se ale moc nepovedl

Velká očekávání a silná slova. Tak byl zatím prezentován nový televizní cyklus České století, který od neděle spouští Česká televize. Díl první – Veliké bourání (1918) se věnuje prezidentu Tomáši Garrigue Masarykovi a jak měl možnost Reflex.cz vidět, silná slova si mohla ČT i autoři odpustit. Dílko je spíše hodně průměrné.

„Naprosto bez skrupulí hodnotíme Palackého, Masaryka, Borovského, Máchu… Říkáme ten to myslel takhle a v tomto se fatálně mýlil a nečervenáme se přitom studem, jenž by měl normálně přepadnout chytrého člověka po komplexním hodnocení někoho, koho nikdy nepotkal,“ říkají autoři Českého století Pavel Kosatík (scénář) a Robert Sedláček (režie). Jenže Veliké bourání je klasickou nekritickou oslavou tatíčka Masaryka a jeho boje za československý stát. Náš první prezident, kterého hraje slovenský herec Martin Huba, je chvílemi představován jako James Bond (kolik jen on vymyslel na „hnusné“ rakouské fízly neuvěřitelných fint), chvílemi jako Mesiáš (jsem nástroj prozřetelnosti, říká sám o sobě).

Masaryk byl do prvního dílu vybrán správně, protože je zcela jistě jednou z nejvýraznějších postav československé historie. Jenže uchopit jeho velikost a současně rozporuplnost v několika desítkách minut je v podstatě nemožné. Bylo to příliš velké sousto i pro Kosatíka se Sedláčkem. Kdyby o něm natočili několikadílný seriál, možná by alespoň něco o Masarykovi vysvětlit dokázali. Takto pouze vidíme několik situací, o kterých těžko říci, zda jsou filmem, televizním dokumentem, nebo co vlastně to je. Scény jsou dlouhé, většinou strnulé a patetické.

Autoři o Českém století tvrdili, že je to „unikátní filmová série, která rozkrývá tabu klíčových událostí našich moderních dějin“. První díl žádná tabu nerozkryl a stěží dokáže zaujmout mladší generaci, která by se o Masarykovi měla něco víc dozvědět. Takže slovy autorů „naprosto bez skrupulí hodnotíme“ první díl Českého století jako promarněnou šanci.