Plakát k inscenaci Pérák

Plakát k inscenaci Pérák Zdroj: Archiv VOSTO5

Z inscenace Pérák
Z inscenace Pérák
ChapiteauX
Divadelní soubor Cirk La Putyka zahájil své dvouměsíční působení na pražské Letné hrou La Putyka.
5
Fotogalerie

Putykáře vytlačí Heydrichova noční můra, muž s péry

Na dva červnové večery se pod stanem na pražské Letné zabydlí československý odboj. Prsty v tom má Vosto5, jeden z nejosobitějších divadelních souborů, který zde 15. a pak znovu 29. června představí svůj nový kousek Pérák.


Výpravná inscenace Jiřího Havelky s podtitulem "Na jméně nezáleží. Rozhodují činy!" zpracovává osudy mytického hrdiny protektorátního odboje, muže obdařeného pružinami, jež mu umožňují skákat přes kaluže, ulice i domy.


"Pérák, tento jediný český superman, svými hrdinnými kousky pomáhal lidem přežívat ponížení a utrpení. Když přišli o veškeré iluze své obranyschopnosti a nutně potřebovali hrdinu, začali o něm aspoň snít.





Obraz, který jim rostl před očima, byl tak dílem jejich touhy, snů a frustrace," vysvětlují tvůrci "Vostopětky" inspiraci pro představení s reálným základem a vybájeným dějem. "Vyprávíme fiktivní příběh české ´Ligy výjimečných´ – záhadného společenství skutečných a smyšlených hrdinů, kteří v nebezpečných podmínkách protektorátu společně s Pérákem chystají odbojové akce," dodávají.

 
Představení vzniklo v koprodukci Divadla Vosto5, festivalu 4+4 dny v pohybu a MeetFactory. Oba večery s Pérákem začínají ve 20 hodin a vstupenky jsou k dostání na pokladně ChapiteauX.