Vrásky z lásky

Vrásky z lásky Zdroj: Falcon.cz

Filmový návrat Bohdalové s Brzobohatým odzbrojuje neokázalostí

Nevíte, na jaký nový film vyrazit do kina? Napoví vám Tereza Spáčilová, která ve svém kinotipu i tento čtvrtek hodnotí a komentuje filmové novinky.

 

Vrásky z lásky

33|Reflex.cz


Režie: Jiří Strach

Hrají: Radoslav Brzobohatý, Jiřina Bohdalová, Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Jiřina Jirásková, Simona Stašová, Lenka Vlasáková, Taťjana Medvecká

Něžné filmové rozjímání režiséra Jiřího Stracha, jež vrací před kamery dvojici Bohdalová–Brzobohatý, odzbrojuje neokázalostí, s jakou slouží příběhu a jeho hlavním postavám. A i když jim někdy ustupuje snad až příliš, dokáže divy. Nejenže smekneme před herci, kteří předvádějí mnohem víc než jen „opáčko“ ze své minulosti, ale hlavně se na chvíli rozpomeneme sami na sebe. Což je možná na celém Strachově filmu to nejcennější.

 

 

 

Koupili jsme zoo

33|Reflex.cz


Režie: Cameron Crowe

Hrají: Matt Damon, Scarlett Johanssonová, Thomas Haden Church, Colin Ford, Maggie Elizabeth Jonesová

Člověk má tendenci zatratit Croweův snímek už jen kvůli jeho infantilnímu názvu a zařazení do kategorie „zvířátkových“ filmů, nicméně bylo by to krátkozraké. Pod prvoplánově líbivou fasádou (v USA měla „Zoo“ premiéru na Vánoce) se totiž skrývá překvapivě nosný obsah a jeho prosluněná nálada je nebezpečně nakažlivá. Tak nakažlivá, že vám až u finálních titulků dojde, že jste se právě dvě hodiny uculovali u něčeho, co si říká rodinný film a dobrovolně byste o to nikdy nezavadili. Radím — zavaďte. Cameron Crowe má dar ukazovat stokrát viděné vždycky malinko jinak, přičemž ono malinko stačí na zážitek prostý podbízivosti. Zákeřná záležitost. A má skvělý soundtrack, mimochodem.

 

 

 

Královská aféra

33|Reflex.cz


Režie: Nikolaj Arcel

Hrají: Mads Mikkelsen, William Jøhnk Nielsen, Mikkel Boe Følsgaard, David Dencik, Alicia Vikanderová

Důvody, proč nevynechat dánský historický snímek: 1. je až překvapivě aktuální; 2. porotu festivalu Berlinale dokázal okouzlit natolik, že zapomněla na všechny své osvědčené Íránce a Číňany a dala mu dvě ceny včetně hlavní; 3. natáčel se skoro celý v Česku, a je tak učebnicovým příkladem zhodnocení státních pobídek; 4. Mads Mikkelsen v roli šedé eminence podává tradičně ďábelský výkon, ale zdaleka není jediný — mladíček Mikkel Boe Følsgaard mu velmi zdárně šlape na paty; 5. Královská aféra zahajuje přehlídku Dny evropského filmu, jejichž dramaturgové nám chvályhodně šetří čas — namísto brodění evropským průměrem tu máme rovnou výběr z hroznů.