Bára a Léňa: Laktační psychóza

Bára a Léňa: Laktační psychóza Zdroj: ShiningPicturesFilm

Vytáhni prso, nakoj dítě a jdi spát brzo, zpívají Bára a Léňa v Laktační psychóze. Podívejte se

Nový hudební hit na obzoru: vokální duo Bára a Léňa provokuje písní Laktační psychóza

 

Divoké matky mají sestry. Žluté sestry, tedy přesněji Yellow Sisters.

 

Jen dva dny před Mezinárodním dnem žen umístilo vokální duo Bára a Léňa na YouTube svou životní píseň, jejímž tématem je kondenzovaná mateřská tíseň. Dvě divoženky v pánských spoďárech (zde vzdáleně připomínající brněnskou dvojici Čokovoko) zpívají a „rapují“ při domácích pracích v poněkud neuspořádaném bytě, při kojení i na procházce s kočárky o tom, jak se na jejich mozcích a životním stylu podepsala výchova jednoho batolete a jednoho nemluvněte.

 

Cituji: „Hej bejby, vytáhni prso, nakoj dítě a jdi spát brzo, noční šichta je dlouhá, za chvíli zase vstáváš, venku už svítá, vypadáš jak Divá Bára…“

 

Pasáže o spánkovém dluhu, praní plen a nesnažícím se partnerovi jsou v přímém protikladu k nutnosti „být skvělá máma“ a „ukojit své ambice“.

 

 

Sociologové, zbystřete: výpověď o tlaku společnosti i matek samotných na to, aby byly dokonalé, ten DIY kousek zvedají z domácího videa na úroveň popisu významného celospolečenského problému.

 

Klip natočila Tereza Nvotová, doposud známá spíše jako dokumentaristka, a je předkrmem předcházejícím dosud neexistujícímu albu Mateřská.com.

 

O bytí či nebytí desky rozhodují lidé, kteří se s pocity žlutosesterských maminek dokáží ztotožnit. Garantovaná sbírka finančních příspěvků se jeví jako férový projekt – když ženské do konce května nasbírají dvě stě tisíc, natočí album a podepsané je pošlou přispěvatelům, a když prachy nevyberou, dosud nastřádané peníze poputují zpět na účty přispěvatelů.