Gold za všechny peníze: ješita, který neodolá lákadlům americké společnosti, je patřičně směšný

Gold za všechny peníze: ješita, který neodolá lákadlům americké společnosti, je patřičně směšný Zdroj: MDP

Vypadá to jako komedie, ale vlastně to není komedie
Hra tepe do problémů současné Ameriky se všemi jejími nešvary
Hellerův absurdní humor ožívá v Divadle ABC se vším všudy i díky hereckým výkonům
Kruté demaskování amerického snu je nutné obrátit ve vtip
V hlavní roli exceluje Luboš Veselý
5
Fotogalerie

Gold za všechny peníze: Hellerova přísná satira ožívá v Divadle ABC

Chaos, který se snaží vypadat jako řád. Svět, z něhož se vytrácí lidská sounáležitost. Humoristický román Josepha Hellera se dočkal své vůbec první divadelní podoby v pražském Divadle ABC.

Gold za všechny peníze
kde: Divadlo ABC
režie: Ondřej Zajíc
překlad: Michael Žantovský
dramaturg: Věra Mašková
hrají: Luboš Veselý, Dana Batulková, Hanuš Bor, Jan Vlasák, Pavel Juřica, Anna Kulovaná a další
scéna: Adam Pitra
kostýmy: Dana Hávová

 

Profesor Bruce Gold, osmačtyřicetiletý židovský hrdina Hellerova románu, se rozhodne napsat knihu o "židovské zkušenosti". O tom, co to znamená být Židem v Americe. Pověsti jízlivého satirika a moralisty nezůstal Joseph Heller v románu Gold za všechny peníze vůbec nic dlužen. Karikuje v něm americkou vládní politiku a lidskou zkorumpovanost mocí. Dílo kultovního spisovatele druhé poloviny 19. století (autor slavné Hlavy XXII) přenesl režisér Ondřej Zajíc odvážně na divadelní prkna.

 

 

Humoristický příběh s autobiografickými prvky začíná kuriozní nabídkou z Bílého domu. Dostává ji spisovatel a univerzitní profesor ve středních letech a pořádně se mu z ní zatočí hlava. Jak by ne. Vždyť má na dosah ruky místo ministra zahraničí nebo zemědělství nebo jiný vysoký post. Stačí jen, aby vyměnil manželku za novější model, a může odcestovat do Washingtonu za závratnou kariérou.

 

 

Za sebou může nechat veškeré neúspěchy, všechno, co jeho dosavadní život činilo nesnesitelným. Neuspokojivou rodinu, podivínského otce, spoustu sourozenců, přátele, které nemá rád. Jenomže! Nic se nezdaří podle plánu, jak sám Gold rád tvrdí. A tak se postupně cesta za úžasnou, vysněnou kariérou mění v putování k vlastním kořenům, k sebepoznání, které je nelichotivé, nemilosrdné, ale směřuje k pravdě o sobě i o politice a politicích, kteří řídí svět.

 

Komedie, která zesměšňuje realitu a stává se tak vlastně vážným dramatem, tepajícím do hodnot americké společnosti. To byl i důvod, proč kniha fascinovala také režiséra inscenace. "Ten text má zdánlivě velice lehkou formu, přitom ale pojednává o dost zásadních věcech," říká Zajíc. Naráží se tu na americký rasismus, reší se ale také rodinné vztahy, absurdita světa kolem nás, a především bezmoc z toho, že z té mašinérie již nelze vystoupit.

 

"Příběh, který zdánlivě vypadá jako komedie o velké politice, se nakonec ukáže být příběhem o hledání vlastní identity. Je to kruté demaskování amerického snu a iluze, která slibuje rovné šance pro všechny, kdo mají správnou barvu, původ, předky a především peníze,“ říká dramaturgyně inscenace Věra Mašková. Hra o ješitovi ve středních letech, který se nedokáže spokojit se svým vlastním životem a navzdory zkušenostem se chytá na hozenou návnadu další slávy a úspěchu, naštěstí ale přináší divákovi díky humoru i pocity uvolnění a zadostiučinění.