Křest nové knihy Milana Tesaře

Křest nové knihy Milana Tesaře Zdroj: Jan Šibík

Knihu trefně uvádí motto: V Čechách se rozvádí více než polovina manželství
Publicista a redaktor Reflexu pokřtil knihu koncem listopadu
Stál u zrodu Reflexu a je scenáristou komiksu Zelený Raoul. Osobitý humor Milana Tesaře naleznete i v jeho nové knize.
Mezi hosty nechyběl například herec Jan Potměšil
Deník rodícího (se) otce řeší vztah otce a syna. A rodičovství jich obou.
5
Fotogalerie

Deník rodícího (se) otce dokazuje, že humor může i uklidňovat

Jak prožívá muž těhotenství? Liší se jeho pocity od ženských mateřských citů? Z čeho má před narozením dítěte největší strach, co mu způsobuje největší problémy a čím vůbec žije do doby porodu? Publicista a redaktor Reflexu Milan Tesař vydává „jemně humorný“ polofiktivní deník, popisující trápení muže čekajícího na své první dítě.

MilanKnihu trefně uvádí motto: V Čechách se rozvádí více než polovina manželstvíKnihu trefně uvádí motto: V Čechách se rozvádí více než polovina manželství|DaranusTesař: Deník rodícího (se) otce
vydalo nakladatelství Daranus, 2011
počet stran: 227
cena: 249 korun

 

Deník rodícího (se) otce by měl být povinnou četbou pro ty, jimž trápení a starosti kolem rodičovství přerůstají přes hlavu. To samé se totiž děje i hrdinovy knihy Kovářovi, jehož manželka Líza po letech (především manželovy) touhy po potomkovi otěhotní. Tesařův „rodící se“ otec ovšem většinu nesnází řeší svým typicky jemným smyslem pro humor. Díky němu zůstává nad věcí když dojde na skutečné „průsery“, díky němu vybruslí z každé trapné situace.

 

 

A především díky němu se z něho postupně stává dospělý muž, připravený na životní zkoušku – na zodpovědnost, před kterou již nikdy neuteče. Na otcovské povinnosti. Jistě je to mou přslušností k ženskému pohlaví, Deník rodícího se otce jsem si ovšem zařadila mezi knihy, které na vás při čtení vyloženě dýchnou něhou a láskou ke svému čtenáři. Či čtenářce. Inspirován je skutečným Tesařovým otcovstvím, ovšem jen velmi volně.

 

 

Tady vám nikdo nebude koupat hlavu v problémech současného světa a drze vás k tomu ještě vyzývat, abyste se zamysleli nad svým vlastním životem. Tesařovi k zaujmutí čtenářovy pozornosti pomáhá už samotné mistrně vybrané (protože tak strašně osobní!) téma. Navíc je tahle kniha určená doslova všem – bez ohledu na věk nebo sociální postavení, osloví každého, kdo má alespoň trochu rád svoji rodinu a děti. V osudech hlavních hrdinů se objeví i náznaky nedávné historie naší země či narážky na typicky českou povahu. Nejsou ovšem škodolibé ani jakkoliv opovrhující, byť mají kritický nádech.

 

Deník rodícího (se) otce je čtení inteligentní a zábavné, pevně zasazené do současné doby i okolní reality. Mužské filozofování a tolik typické kritizování všeho včetně sebe tu místy nabírá na roztomilosti, jindy vás hrdinův nedostatek sebevědomí vyloženě nahlas rozesměje. A konečně, jak autor na konci sám předestírá, Deník rodícího (se) otce je snad jediným deníkem, který nekončí smrtí, nýbrž událostí zcela opačnou. Totiž narozením.

 

Publicista MILAN TESAŘ se narodil roku 1964, po sametové revoluci coby absolvent žurnalistiky nastoupil do redakce Zemědělských novin. V prosinci 1989 pracoval jeden den v Lidových novinách - než přijal nabídku podílet se na přípravách prvního čísla časopisu Reflex. V roce 1993 na půl roku zakotvil ve společnosti Febio, kde stál u vzniku pořadu Česká soda. Poté se vrátil do Reflexu na post vedoucího kulturní rubriky, kde je dodnes. V roce 1995 se stal jedním ze tří scenáristů komiksu Zelený Raoul.