R.E.M. se rozloučili s fanoušky před dvěma měsíci

R.E.M. se rozloučili s fanoušky před dvěma měsíci Zdroj: archiv R.E.M.

R.E.M. jsou kromě jiného členy Rock\\\\\'n\\\\\'rollové síně slávy
Během třiceti let vydali na dvacet alb
Zpěvák Michael Stipe (v popředí), kytarista Petr Buck a baskytarista Mike Mills
R.E.M. vznikli v roce 1980 v USA coby zástupce alternativní scény k tehdy moderní postpunkové vlně
Výběrové dvojalbum čítá 40 skladeb
5
Fotogalerie

Zajímá vás, jak vznikaly největší hity R.E.M?

R.E.M. jsou oficiálně "out of time". Svou hudební dráhu uzavírají nyní tím nejlepším, co podle vlastního názoru kdy stvořili. Na dvojalbu Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage naleznou fanoušci skladby z let 1982 - 2011.

R.E.M: Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982 - 2011
vydalo: Supraphon/Warner Music
čas: 151: 24 min
cena: 499 korun

 

Před dvěma měsíci vydali prohlášení, které rozesmutnilo nejednoho fanouška. Po 31 letech společné kariéry se trojice (dříve čtveřice) známá jako R.E.M. rozhodla svou hudební dráhu ukončit. Když člověk překonal prvotní zklamání, začal se pídit dál. Důvod? Tvrdohlavost. R.E.M. byli vždycky proslulí tím, že si do ničeho nenechali moc mluvit - ani producenty ani vydavatelskými firmami. Ba ani publikem. Nakonec se jim ta neústupnost tak trochu vymstila - klín vrazila podle médií tentokrát mezi Michaela Stipea a kytaristu Petera Bucka.

 

 

Rozhodli se prý jít každý svou cestou. "Někdy se musíte zastavit a nejlepší je to udělat na vrcholu," prohlásil baskytarista Mike Mills. Svou roli sehrála ale údajně i finanční krize či Stipeova touha fotografovat a sochařit. Každopádně pro R.E.M. tohle rozhodnutí znamená skutečně konec. Konec, který vrátil k aktuálnosti otázky tipu: Byli R.E.M. skutečně tou nejdůležitější skupinou druhé poloviny 90. let? Nejsou jen zbytečně přeceňovaní? Která skladba je nejvíc proslavila? A které album bylo v jejich kariéře zlomové?

 

 

Pokud i vás zajímají odpovědi, alespoň částečně je naleznete na dvojalbu, kterým se R.E.M. rozhodli se svými příznivci navždy rozloučit, Obsahuje skladby "od začátku až do konce", tedy průřez celou jejich úspěšnou kariérou. Naleznete tu skladby jako Gardening At Night z úplných začátků (1982), Talk About The Passion z (podle mne přelomového) alba Murmur, Driver z třetí desky Fables of the Reconstruction či The One I Love z Documentu (1987). Téměř každá deska je tu zastoupena nějakým hitem. Těch mají ostatně R.E.M. v diskografii na rozdávání.

 

 

Dvojdeska vás ovšem provede světem R.E.M. skutečně zblízka. Každou píseň totiž v bookletu představují a komentují jednotliví členové kapely včetně bubeníka Billa Berryho, který kapelu opustil v roce 1997. Dozvíte se tak, že třeba Shiny Happy People Michael Stipe zrovna nemiluje, "ale děti ano". Nebo že ani on sám nechápe, jak to, že jeho hlas ve skladbě Everybody Hurts zní tak neuvěřitelně čistě. Vysvětlí vám i to, proč nenáviděl píseň Electrolite z desky New Adventures in Hi-Fi (1996). Nebo že píseň Imitation of Life vznikla v backstagi nejmenovaného evropského populárního festivalu.

 

 

Čtyřícítka skladeb obsahuje samozřejmě i největší hity R.E.M. jako Losing My Religion, Man on the Moon či Bad Day. Možná překvapivě se dozvíte, že podle Stipea je jejich nejnašlápnutější skladbou Supernatural Superserious (album Accelerate, 2008). Jak se vyjádřili před pár dny pro britský list Independent, to co nyní pociťují všichni dohromady, je především vděčnost. Za to, že když se ohlédnou za svou minulostí, mohou si stále říct: "Sakra, že jsme ale byli skvělá kapela!"