Portugalská lektorka si libuje, že už je šedivá. \\\\\\\\\\\\\\\\"Dříve si lidé mysleli, že jsem Cikánka. To nebylo dobré.\\\\\\\\\\\\\\\\"

Portugalská lektorka si libuje, že už je šedivá. \\\\\\\\\\\\\\\\"Dříve si lidé mysleli, že jsem Cikánka. To nebylo dobré.\\\\\\\\\\\\\\\\" Zdroj: Kateřina Hejdová

Jindřich Štreit a jeho italský sýrař z Litovle
Jihoafričanka vzpomíná na Kolju a první českou zimu
Jeden z portrétů Jindřicha Štreita
Jindřich Štreit v Arše
Jindřich Štreit v Arše
8
Fotogalerie

Cizinci v Česku mluví objektivem Jindřicha Štreita

Třicet zemí, třicet přistěhovalců do Česka, třicet pohledů „zvnějšku“ na život v naší zemi.

Jindřich Štreit: Jsme ze stejné planety
kde: divadlo Archa v Praze
kdy: do dneška v rámci festivalu Akcent 10 - 22 hodin, od zítřka do 7.12. 2011 pouze v době večerních představení
vstup: volný

 

Fotografická výstava dokumentaristy Jindřicha Štreita představuje portréty 30 cizinců žijících v České republice. A nejen obrazem - ke každé fotografii novinářka Martina Vašíčková sepsala krátký komentář. Rodinné a pracovní prostředí třicítky lidí, kteří v naší zemi našli svůj druhý domov, se tak návštěvníkovi výstavy otevírá z více úhlů pohledu.

 

 

Ať už přišli z JAR, Německa, Ekvádoru, Kuby, Švédska, Francie či Íránu, Ruska nebo Izraele, většina se shoduje v tom, že u nás už zůstane. „Domov je tam, kde máte rodinu, a ta je tady,“ srhnuje Zabih Paynda, Afghánec žijící v Brně. Přesto jsou výpovědi až na výjimky kritické, netají se ani negativními zkušenostmi. Třiapadesátiletá portugalská lektorka Maria de Fátime Néry-Plch přišla do tehdejší ČSSR v roce 1992 s českým manželem. Poznala jej coby emigrantka v Německu, na začátky v Česku nemá příliš dobré vzpomínky.

 

 

“Když jsem ještě měla černé vlasy, bylo to strašné. Lidi si mysleli, že jsem cikánka a to nebylo dobré. Dnes už mám klid,“ usmívá se nad stohami knih sympatická šedovlasá dámak, na vedlejší fotografii zase vzpomíná „Afričanka z Radíkova“ na svou první českou zimu. Upřímnost můžete očekávat i od dalších účastníků projektu – ať už jde o italského technického ředitele sýrárny v Litovli č polského teologa z Velké Bystřice.

 

Jindřich ŠtreitJindřich Štreit|archivJindřich Štreit se narodil 5. 9. 1946 ve Vsetíně, věnuje se převážně dokumentární fotografii. Absolvoval Pedagogickou fakultu univerzity Palackého v Olomouci, roku 2009 se po obhájené kandidatuře na AMU stal profesorem. Od roku 1967 realizoval na 900 výstav v řadě zemí po celém světě, vydal na tři desítky knižních publikací a od roku 1990 se soustavně věnuje humanitární a charitativní činnosti. Je autorem cyklů fotografií zaměřených na subkulturu Romů a přistěhovalců.