Vystoupení v pražské La Fabrice sklízejí úspěch

Vystoupení v pražské La Fabrice sklízejí úspěch Zdroj: Petr Volgemut

Vojtěch Dyk spolu s brněnským B Side Bandem
B Side Band funguje již více než pět let
Vystoupení v pražské La Fabrice sklízejí úspěch
Vojta Dyk v představení uspěl i coby jazzman
Vojta Dyk v představení uspěl i coby jazzman
11
Fotogalerie

Chcete slyšet Vojtu Dyka jódlovat?

Pokud odpověď na otázku v titulku zní ano, čeká vás zřejmě v nejbližší době cesta do multikulturního prostoru La Fabrika v pražských Holešovicích. Právě tam je možné frontmana populární kapely Nightwork vidět a slyšet na jevišti opětovně jódlovat - a nejen to. Děje se tak na společném koncertě s brněnským B Side Bandem v rámci třetího ročníku festivalu Jazzové variace.

Vojtěch Dyk a B Side Band s bandleaderem Josefem Buchtou
Jazzové variace III.
kde: La Fabrika, Komunardů 28, Praha 7
kdy: 12. a 13. listopadu od 19.30
vstupné: 400 korun

 

Naučit mladé lidi milovat jazz a swing. Tak nelehký úkol si vzali na starost zpěvák Vojta Dyk a brněnský big band B Side Band. Již více než rok se v rámci svých plánů snaží díky neobvyklým hudebně-divadelním vystoupením dostat jazz mezi širší publikum. A vzhledem k úspěchu jarních koncertů se nyní vracejí do hlavního města dvěma přidanými termíny — v La Fabrice je můžete vidět zítra a pozítří.

 

Jak celý nápad vznikl? „B Side Band potřeboval zhruba před rokem po čtyřech letech existence impuls pro další rozvoj. Výběr zpěváka, který by dokázal frázovat, cítil swing, měl rád jazz, byl schopen posunout možnosti kapely a zároveň připraven rozvíjet schopnosti svoje, nebyl ale vůbec jednoduchý. Takových zpěváků je opravdu jako šafránu. Zvlášť zpěváků mladé generace, protože B Side Band má věkový průměr 27 let,“ popisuje začátky projektu trumpetista a impresário B Side Bandu Josef Buchta.

 


Pro Vojtu Dyka byla nabídnutá spolupráce výzvou — přece jen obvykle zpívá melodie spíš popové. „Věděl jsem, že Vojta je obrovský talent, který má velké předpoklady pro to, aby dokázal ustát energii dvacetičlenného big bandu. Přijel si poslechnout náš koncert do Brna. Pak jsme si dali panáka a dlouho si povídali. Zjistili jsme, že máme podobné názory na hudbu a rozhodně by stálo za to vyzkoušet, jak nám to společně půjde. No a tak to začalo,“ říká Buchta. Dyk v představení skutečně exceluje a na pódiu dokonce i zdařile jódluje.

 


Repertoár koncertů sestavili Josef Buchta a Vojta Dyk z hitů Franka Sinatry nebo Raye Charlese. Inspirovali se ale i skladbami méně známých kapel, jako jsou Chicago, Earth Wind & Fire, Tower of Power. Na pražském koncertě zazní i coververze hitů od Beatles, Nirvany, Oasis nebo Duran Duran. Jinak můžete B Side Band znát také z představení „Ivánku, kamaráde“ Čtvrtníčka a Lábuse, s nímž orchestr absolvoval turné po českých věznicích, či ze spolupráce s muzikanty, jako je Dan Bárta, Matěj Ruppert, Tereza Černochová, Roman Dragoun či Roman Holý.