Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Kdo teď bude dabovat Toma Hankse?

Příliš mnoho významných lidí se s námi v posledních dnech definitivně rozloučilo. Naposledy v neděli 20. 6. 2010 podlehl rakovině herec Vladimír Dlouhý. Bylo mu pouhých dvaapadesát let.

 

S jeho odchodem se vynořuje řada otázek. Například: kdo teď bude dabovat Toma Hankse? Bez Vladimíra Dlouhého – nechť oscarový Hanks promine – už to prostě nebude ono. A jaký vlastně byl Vladimír Dlouhý? Není tak snadné zalovit v archivu a citovat z rozhovorů, herec totiž s médii prakticky nekomunikoval. Vždycky novináře odbyl s tím, že za herce má mluvit jeho práce a že do novin se mají vyjadřovat režiséři a dramaturgové, ne herci. Co o něm tedy víme?

 

Z bulváru se dozvídáme, že prý dost pil. Asi věděl proč. V encyklopediích se píše o jeho filmových rolích, seznam začíná Kachyňovým snímkem Už zase skáču přes kaluže (1970), kde tehdy dvanáctiletý školák hrál houževnatého chlapce, který bojuje s obrnou. Byla to role jako blázen, náročná, obsáhlá, hlavní... Malý Vladimír v ní byl skvělý. Že nešlo jen o dětskou bezprostřednost stvrdil později už jako student herecké konzervatoře a v dalších výrazných rolích.

 

Kolik bychom jich dali dohromady jen tak z hlavy? Vybavuje se seriál Arabela (1980) a role Petra Majera, pohádka s Čerty nejsou žerty (1985), pak také „ten kluk, co nechtěl být žokejem“ ze seriálu Dobrá voda (1982)... Pro další role bychom už nejspíš potřebovali nápovědu (Ostrov stříbrných volavek, Osud jménem Kamila, Poslední vlak, Křížová vazba...). Exceloval v Divadle Na zábradlí jako Caligula a leckoho mrzelo, když pak po Listopadu odešel do Divadla Bez zábradlí, pak do Rokoka a nakonec na Vinohrady.

 

Na filmovou roli musel čekat až do roku 1996, kdy ho Hynek Bočan obsadil do dramatu Bumerang. Pak přišly nevelké, ale výrazné postavy ve filmech Knoflíkáři (1997), Báječná léta pod psa (1997), Jedna ruka netleská (2003) a Non plus ultras (2004), po dvaceti letech konečně hlavní role. Zadostiučinění se dočkal loni, když získal Českého lva za roli kostelníka v Hlídači č. 47 (2008). Vysoce ceněný byl i jeho výkon v televizním snímku Swingtime a loni také získal – po mnoha letech, kdy byl stále jen nominovaný – cenu za dabing. Před kamerou stál naposledy při natáčení Jáklova filmu Kajínek, který bude mít premiéru v srpnu. Do posledních dnů prý docházel do divadla...

 

Jestliže si Vladimír Dlouhý přál, aby za něj mluvila jeho práce, mohl odejít v pokoji - zůstala po něm velmi důstojná herecká památka. Kdo z jeho kolegů-vrstevníků by se mohl loučit s takovým klidem? A kdo po něm zdědí dabing Toma Hankse?