Milan Knížák

Milan Knížák Zdroj: Robert Rambouse / MF Dnes / Profimedia.cz

Milan Knížák chce na ČT a Davidu Černém vysoudit přes půl miliónu - kvůli nevypípaným nadávkám

Jedná se o dokument Cena Jindřicha Chalupeckého, který na České televizi běžel v lednu tohoto roku. Podle bývalého šéfa Národní galerie Milana Knížáka se v dokumentu David Černý vyjadřuje vulgárně na Knížákovu adresu a měl se tak dopustit zásahu do práva na ochranu osobnosti.

 

David Černý se měl jednoduše provinit tím, že Knížáka nadmíru urážel. To on pan Knížák vůbec nikdy nikoho jistě neurazil ... třeba, když se nepochopitelně postavil proti knihovně Jana Kaplického a prohlásil, že Kaplický není ani pořádný architekt apod. Čehož se následně ujal Václav Klaus a chtěl se na Letné přivazovat řetězy stejně jako tlupa aktivistů na Šumavě.

 

Nicméně, Česká televize se pak měla provinit tím, že pořad odvysílala i přesto, že byl předtočen a na vypípání výroků Davida Černého bylo dost času. Takové případy se prý odpouštějí jen v případě, že se jedná o živé vysílání. ČT se soudnímu sporu snaží vyhnout. „Náš právní útvar se sešel s advokáty pana Knížáka. Probíhají jednání o dalším postupu. My samozřejmě preferujeme mimosoudní dohodu, protože se nedomníváme, že by tam vznikal nárok na finanční odškodnění,“ sdělil ČTK mluvčí ČT Ladislav Šticha.

 

 

David Černý k celé věci přistupuje mnohem laxněji a s nadhledem. S Knížákem ani s ČT prý ještě nemluvil, a dokonce spekuloval o myšlence, že by nechal veřejnost hlasovat, zdali jeho výroky opravdu byly natolik vulgární, že nedají panu Knížákovi ani spát.

 

Spory mezi Černým a Knížákem nejsou žádnou novinkou. Například v roce 2000 David Černý odmítl převzít právě Cenu Jindřicha Chalupeckého v Národní galerii, dokud bude Knížák jejím ředitelem. Ten ho posléze nechal z budovy vykázat a cenu musel Černému předávat Václav Havel na chodníku. Panu Knížákovi se bez výplaty generálního ředitele NG jistě žije hůř, než byl po ta léta zvyklý, jenže aby si vydělával sto padesát tisíc na Davidu Černém a půl miliónu na ČT jen proto, že bylo raněno jeho ego, to je zkrátka ubohé.