Jiřina Švorcová

Jiřina Švorcová Zdroj: Profimedia.cz

Zemřela herečka Jiřina Švorcová, představitelka Ženy za pultem

Ve věku 83 let podlehla dlouhé nemoci jedna z čelních postav komunistické propagandy, herečka a politička Jiřina Švorcová.

 

Jiřina Švorcová se narodila 25. května 1928 v Kociánovicích, nedaleko Hradce Králové. Vystudovala pražskou DAMU, po jejímž ukončení v roce 1951 dostala angažmá v Divadle na Vinohradech, z něhož odešla až po dlouhých téměř čtyřiceti letech v roce 1990 a to zejména z politických důvodů.

 

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czNejvětší popularitu získala díky roli Anny Holubové v televizním seriálu Žena za pultem. Hrála však v celé řadě dalších filmů, televizních inscenací a divadelních her. Často byla obsazována do postav ideologicky uvědomělých žen.

 

Více než svým herectvím se však za minulého režimu proslavila spíše politickou angažovaností. Byla přesvědčená komunistka a jako taková se stala členkou řady odborů a svazů, zejména několikrát po sobě předsedkyní Svazu českých dramatických umělců. Za svoji politickou činnost získala celou řadu státních ocenění, mimo jiné Vyznamenání za zásluhy o výstavbu či Řád práce.

 

 

Komunistických myšlenek se Jiřina Švorcová nevzdala ani po roce 1989 a nadále podporovala KSČM, když na stranických shromážděních recitovala budovatelské verše. V roce 1996 stála na kandidátce KSČM v senátních volbách na Litoměřicku, do Senátu však zvolena nebyla.