Olympia

Olympia Zdroj: Archív

Nakladatelství Olympia končí. Prozatím...

Olympia tu s námi byla dlouhých 57 let. Vydala nám všechny foglarovky a stovky dalších titulů pro děti a mládež, detektivní thrillery z dostihového prostředí od fenomenálního Dicka Francise a jeho následovníků Francoma a Pitmana, ty nejlepší sportovní publikace (třeba Železnou Spartu a Věčnou Slavii od spisovatele a občasného přispěvatele Reflexu Vítězslava Houšky), humoristické romány nedávno zesnulého Zdeňka Šmída, turistické průvodce nebo obsáhlé fotografické knihy o Praze... A teď je po Olympii veta – ani se nemusela zvyšovat DPH na knihy.

 

Olympii posílá do řízené likvidace její majoritní akcionář – 78 % akcií drží hroutící se ČSTV a zbylí dva akcionáři proti tomuto molochu samozřejmě nic nezmůžou. V nejbližších dnech se v Obchodním rejstříku smutně změní status vydavatelství s hrdou řeckou tváří ve znaku; skutečnost, že loterijní společnost Sazka (rovněž vlastněná a špatně řízená ČSTV) spadla koncem května do konkurzu, bohužel fatálně ovlivní nejen sport.

 

 

„Podzimní ediční plán dodržíme s ohledem na to, jak jsou jednotlivé tituly rozpracované – a podle toho, jak bude pan likvidátor rychlý,“ řekl mi dnes s lítostí ekonomický ředitel Olympie Karel Hejna. Podle ing. Hejny je však možné, a dokonce pravděpodobné, že někdo projeví o koupi nakladatelství patřícího k nejstarším v Česku zájem a ujme se rozdělané práce – a hlavně pohledávek vůči autorům, jejichž uhrazení je zatím nejisté. Otázka je, zda je to reálné a jestli je takový krok vůbec žádoucí. Nová, porevoluční Olympia totiž nenavázala na úspěch té staré – neexistující marketing, obálky z hodně zašlých časů a vydávání velmi okrajových titulů by podle mého názoru toto nakladatelství časem stejně zahubily.

 

Ačkoli to možná bude znít tvrdě a kacířsky, českému knižnímu trhu by zvýšení DPH na knihy prospělo – v tom smyslu, že by zanikly malé vydavatelské domy, které šidí překladatele na mzdách, v rámci úspor ignorují potřebu korektur, jsou chronickými neplatiči dodavatelským subjektům a na trh posílají zmetky, které bych žádnému čtenáři nepřála spatřit.

 

 

To však nic nemění na tom, že bychom měli v knihovnách zkontrolovat, zda jsou všechny ty barevné svazky s krásným antickým logem na svém místě, a s úctou a lítostí zavzpomínat na starou dobrou Olympii. Bude nám chybět.