Marilyn Monroe

Marilyn Monroe Zdroj: Profimedia.cz

Sex a pes: Pohlédněte na Marilyn Monroe psíma očima

O idolu 50. let, americké herečce Marilyn Monroe, toho bylo publikováno spousta. Ocitala se v roli bohyně, oběti i skandalistky, psali o ní muži i ženy. Nyní se objevil román Život a názory Mafa, psa, a jeho přítelkyně Marilyn Monroe, ve kterém Andrew O´Haganblonďatou hvězdu nahlíží skrz Marylinina psího mazlíčka a společníka. V překladu Markéty Jansové vydala zábavnou prózu Kniha Zlín.

 

Psí filuta Prskavka, Maltézáček, Mafia honey alias Maf cestuje od jednoho pána k druhému, až skončí u Marilyn Monroe – daroval jí ho Frank Sinatra poté, co se rozvedla s dramatikem Arthurem Millerem. Maltézský psík se hrdě hlásí ke Skotsku, kde vyrostl v domě malířky Vanessy Bellové, starší sestry spisovatelky Virginie Wolfové. Odtud si do Ameriky přivezl zejména lásku k Trockému, pro kterého je ochoten kousnout na literárním večírku i americkou dramatičku Lillian Hellmanovou.

 

V roli přistěhovalce a dobrodruha, který dlouho nesetrvá na jednom místě, líčí věrný přítel blonďatého sexsymbolu poslední dva roky životní cesty slavné hvězdy po New Yorku, Los Angeles a Mexiku (mimochodem psí mekky, kterou by měl každý pes jednou za život navštívit). Popisuje hereččino putování po večírcích, návštěvy kadeřníka, psychoanalytičky i slavných přátel, při kterých odposlouchával intelektuální rozhovory a štěkáním dával najevo své vytříbené psí názory.

 

 

Zachycuje také Marilynino soukromí, a to v tom nejdoslovnějším smyslu. Protože psi nasávají myšlenky svých páníčků, zná psí vypravěč i Marilyniny nejniternější pocity. Ze svého psího pohledu, tedy zespoda, líčí celebritu dvacátého století především jako lidskou bytost, myslící a cítící, přičemž platinovému andělu samozřejmě ponechává kouzlo nedosažitelnosti.

 

Okouzlený vypravěč hází bonmoty a postřehy o Marilynině otálení dovedeném k dokonalosti nebo o jejím tlustém ruském románu, který tahala všude s sebou, zachycuje její strach ze ztráty identity... Maf se vyjadřuje i k otázce vztahu Marilyn Monroe a prezidenta Kennedyho a popírá jakékoliv konspirační teorie.

 

Pes slavné majitelky navazuje na tradici známých psích osobností kinematografie, výtvarného umění a literárních děl. Jako bonus Maf přidává žebříček deseti „nej“ psů, ve kterém nechybí Lassie, Snoopy nebo Lajka.

 

 

Tématem společným všem pracím skotského spisovatele, novináře a redaktora Andrewa O´Hagana je především idealismus. Prostřednictvím Marilyn se odráží i v jeho čtvrtém románu. Je to kniha kousavá a hravá, vystihující atmosféru Ameriky 60. let v nekonečných debatách a názorech všech na všechno; zejména na přistěhovalectví, politiku, umění, život. Psi sice podle vypravěče mluví v próze oproti alexandrínům koček, ovšem je to próza silně lyrizovaná, obrušující jakýkoliv náznak děje. Nečekejte bulvár ani dějovou smršť, jen povídání pejska „o jeho děvčeti“, psí i lidské smetánce a především o duchu doby.