Spy Kids 4

Spy Kids 4 Zdroj: movieweb.com

Zájem o 3D filmy uvadá. Ale nevadí, přichází 4D!

Trháky ve třetím rozměru jsou tohle léto na každém rohu. Taky už jich máte dost? 3D se začíná okoukávat, ale Robert Rodriguez má řešení. Přichází 4D! Počkat, cože?

 

Plakát a trailer na čtvrtý díl Spy Kids s podtitulem Stroj času nápadně propaguje, že film je ve 4D. Čtvrtým rozměrem je čich. Robert Rodriguez není až takový vizionář. Stejně jako se ve vylepšené podobě vrátilo do kin 3D, zařadil se Rodriguez mezi režiséry, kteří využívali takových technologických vychytávek jako Smell-O-Vision, AromaRama nebo Odorama (ne, to nejsou žádné populární aplikace). Pokusy stimulovat divákům v kinosále kromě zraku a sluchu i čich sahají až do roku 1906. Větráky a roury ale měly k dokonalosti daleko.

 

 

 

„Po Spy Kids 3-D jsem musel udělat něco nového a vymyslet další překvapení,“ říká Rodriguez, který pomáhal znovu nakopnout vlnu trojrozměrných filmů už sedm let před Avatarem. Zvolil Aromascope. Systém podobně jako Odorama z 80. let využívá kartičky napuštěné osmi různými pachy. V pravou chvíli stačí přes jedno z políček přejet prstem stejně jako u iPadu a přičichnout. „Díky tomu si užijete hodně smíchu navíc,“ dodává režisér po několika úspěšných testovacích projekcích.

 

 

Směšné by to opravdu bylo, kdyby svůj 4D vylepšovák Rodriguez myslel naprosto vážně. Jako atrakce přidaná k filmu pro děti by to ale mohlo fungovat. Zájem o regulérní 3D, jež mělo diváky nalákat z pohodlí vybavených domácích kin zpátky do těch premiérových, ale mezitím nečekané upadá. V předprodejích v USA se prodalo více lístků na klasické 2D promítání posledního Harryho Pottera i komiksové adaptace Green Lantern. A podobně se hned po vyplutí vedlo i novým Pirátům z Karibiku nebo pokračování animovaného Kung Fu Pandy.

 

Spy Kids 4: Stroj časuSpy Kids 4: Stroj času|Profimedia.cz

 

Diváky už asi otrávilo množství 3D filmů, které Hollywood produkuje. Zvlášť, když se spojí s vyšší cenou vstupného a někdy hodně špatným zpětným převedením na trojrozměrný formát. Problémem všech filmů ve 3D je navíc výrazně tmavší obraz. Pirátům z Karibiku nepomohlo ani to, že vznikali rovnou ve 3D s použitím dražších, větších, těžších a méně pohyblivých kamer. Chyba je ale i na straně kin. Žárovky v projektorech jsou drahé. Nastavené na nižší jas vydrží déle. Jenže máme si snad teď s sebou do kina brát baterku?

 

 

Studio Paramount vzalo situaci do vlastních rukou. Kopie s filmem Transformers 3 mají skoro dvakrát větší jasnost než obvyklé 3D projekce. Výsledek je lepší a koukatelnější. I v českých kinech. Protože ne všechno je v naší uspěchané době na úrovni Avatara nebo Tron: Legacy, možná by stálo za to výsledek omrknout. Dokud vás placení několika desítek korun navíc za obraz ve třetím rozměru taky nakonec neomrzí.