Holy Terror

Holy Terror Zdroj: archiv

Frank Miller, tvůrce Sin City, si to konečně rozdá s Al-Kajdou. Holy Terror!

Tak tohle bude velké. Nebo to bude opravdu stylová sebevražda. Frank Miller, autor revolučních komiksů Ronin, Batman: Návrat temného rytíře, Sin City nebo 300, po letech konečně dokončil svou velkou odpověď na 11. září 2001.

 

Původně se to mělo jmenovat Holy Terror, Batman! a mělo to být o tom, jak Batman rozmlátí držku Usámovi bin Ládinovi. Postupem času se z tohohle „extrémně agresivního kousku“, jak původní koncept označuje sám Miller, vytratil Batman (kterého autor, opět podle svých slov, „už dostal tak daleko, jak jen to šlo“) a stodvacetistránkový kus se teď jmenuje pouze Holy Terror. Batmana v něm vystřídá ryzí millerovský hrdina, supervycvičená chodící jatka jménem Fixer, který ovšem stále – stejně jako Batman v původním konceptu – půjde po Al-Kajdě.

 

 

Frank Miller platí za jednoho z komiksových apoštolů; monumentálním Návratem temného rytíře kdysi resuscitoval Batmana (a vůbec nevadilo, že netopýřímu muži bylo v jeho komiksu padesát a chodil tam o holi), jeho Sin City vrátilo americkému komiksu víru v černobílý formát a masivní zpracování bitvy u Thermopyl 300 dnes najdete v nejedné knihovničce studentů výtvarného umění. V poslední době se ale i velký Frank párkrát seknul – pokračování k Návratu temného rytíře The Dark Knight Strikes Again vzbudilo u fanoušků agresivní odpor, jeho Batman a Robin byl zajímavý hlavně tím, jaký kokot se tam z Batmana stal, a jeho exkurz do filmového světa The Spirit byl stejně strašný, jako bylo Sin City dobré.

 

Holy Terror je očekáván jako velký Millerův návrat. Teď jde jenom o to, jestli mu nedávná exekuce bin Ládina z laufů zvláštního amerického komanda neudělala předem čáru přes rozpočet… (Ne, bude to super, protože Frank je šéf.)