Kocáb

Kocáb Zdroj: Youtube.com

Kocáb má prachy a Černý umí plavat ve splaškách

Ti z vás, kteří sledovali Reflex a jeho aktivitu na Václavském náměstí za poslední dva dny, jistě vědí, že včera večer proběhl na Václaváku koncert za svobodu. Občanské sdružení Opona na svém Veletrhu svobody ukázalo světu, že svoboda není zadarmo a že bychom si jí měli opravdu vážit.

 

Společně s Oponou se akce zúčastnily i jiné organizace počínaje Amnesty International a konče stánkem o problematice současné politické scény v Bělorusku, kde byla přítomna maminka jednoho z tisíců politických vězňů, kteří jsou nesmyslně vězněni Lukašenkovým režimem. Svou troškou do mlýna přispěl i Reflex; s Pavlínou Wolfovou jsme dělali, co bylo v našich sílách. Počínaje skokem do Vltavy z tanku Davida Černého (pod heslem: „Umíme v těch sračkách plavat…“), který za Reflex absolvoval Marek Gregor, až po moderování diskuzí, které po celé dva dny na náměstí vzala na starost Pavlína.

 

Video placeholde
Veletrh svobody - koncert • Reflex.cz

 

Slavnostní zakončení těchto stánků a celého happeningu na Václavském náměstí se událo v podobě koncertu Laury a jejích tygrů, legendárního Visacího zámku či speciálního hosta – vyhoštěného kubánského pankáče žijícího v Mexiku, Porno Para Ricardo. Ten dojal nejednoho diváka, když do davu rozdával pohlednice s fotografií Jana Šibíka, na níž je Ricardo vyfocen na United Islands společně s publikem, které kubánskému režimu vystavilo symbolickou, růžovou kartu.

 

 

Účel byl jednoduchý – totiž aby Castrovi vojáci a úředníci měli co nejvíce práce se zlikvidováním všech těchto pohlednic, které jim z Česka začnou jistě co nevidět v hojném počtu chodit. Kubánec také prohlásil: „Odjíždím z Prahy zamilovaný. Zamilovaný do tohoto města a do jeho svobody. Nemohu však odjet zcela spokojen, dokud nepolíbím českou ženu…“ Načež se z publika vynořila slečna, která zpěvákovi zařídila, aby odjel z Prahy opravdu spokojený. A jak se říká, to nejlepší nakonec - na závěr vystoupila jedna z nejlepších současných českých kapel – Monkey Business s Tonyou Graves. Na jevišti se s Monkey Business ohřál při jedné písni také bývalý člen Pražského výběru či bývalý vládní zmocněnec za lidská práva, Michael Kocáb.

 

S písní Prachy, jenom prachy připomenul divákům repertoár Výběru, který si za bolševika také užil své. Matěj Rupert nahradil hlas Viléma Čoka a show pokračovala až do desíti hodin. Nebýt vyhlášky o rušení nočního klidu, Ruperta by z pódia nedostali. Na závěr symbolický pozdrav panu prezidentu Václavu Havlovi a šlo se na velmi zdařilou after party do Lucerny, kde dost možná najdete nějaké pozůstalce ještě teď. Vždyť se zapíjela svoboda…

 

 

A závěr nutná omluva za předchozí číslo Reflexu, kde Marek Gregor ve svém článku nazval sdružení Opona akciovou společností. Stalo se tak kvůli nedopatření v korektorně, když o.s. bylo považováno za překlep a posléze přepsáno na a.s. Tím se Oponě velice omlouváme a ještě jednou gratulujeme ke zdařilé a nepostradatelné akci. Těšíme se na ještě více svobodný Veletrh svobody 2012.