Autorske cteni

Autorske cteni Zdroj: David Konečný

Nejdelší autorské čtení ve střední Evropě. Už podvanácté

Dvanáctý ročník největšího středoevropského literárního festivalu Měsíc autorského čtení se blíží rychlým tempem – startuje už v pátek 1. července. Letos poprvé se měsíční literární šňůra posouvá i za hranice České republiky, a kromě tradičního Brna a Ostravy tak festival expanduje i do Košic a polské Wrocławi. Polsko je totiž čestným hostem letošního ročníku.

Dvaašedesát českých, slovenských a polských autorů, čtyři večery na každého autora, kontinuální spisovatelské turné od 1. července do 3. srpna. Čtyři středoevropská kreativní města – Měsíc autorského čtení se kromě rodného Brna loni rozrostl do Ostravy právě v souvislosti s marným kandidováním na titul Evropské hlavní město kultury, o který zrovna teď usiluje i Wrocław a který Košice pro rok 2013 už pokořily. Jeden klub s příjemnou kavárnou Atlantik v Ostravě, jedna Mediateka ve Wrocławi, jedno kouzelné loutkové divadlo v Košicích a obvyklý prostor Divadla Husa na provázku v Brně. To vše je Měsíc autorského čtení 2011.

 

Na letošním ambiciózním ročníku festivalu, který 1. července zahájí ex-polský konzul a básník Jerzy Kronhold v Brně a o měsíc později 3. srpna v Polsku ukončí legendární Pavel Kohout, tak můžete potkat třeba vymodlený talent mladé polské prózy a pomyslnou mužskou odpověď na Dorotu Masłowskou Wojciecha Kuczoka, Henrika Grynberga, Juilu Fiedorczuk nebo československé matadory literárního světa, jako jsou Arnošt Goldflam, Jiří Gruša, Petr Král, Balla, Michael Hvorecký nebo Jaroslav Rudiš včetně U-Bahnu. Měsíc autorského čtení totiž letos poprvé přichází s namícháním české a polské linie, kterou víceméně chápe jako jednu jedinou komplexní literaturu.

 

 

 

 

Měsíc autorského čtení byl vloni i festivalem pro knihy milující lenochy, kteří svého oblíbeného spisovatele sice toužili vidět, ale nechtělo se jim ani na krok opustit domov. Festival totiž streamoval každé – jak ostravské, tak brněnské – čtení přímo na webové stránky www.autorskecteni.cz. Letos přichází s něčím kapku jiným. Studenti JAMU chystají ve spolupráci s Českou televizí festivalové minuty a na oficiální festivalovou znělku oživující vizuál od festivalové grafičky Kateřiny  Wewiorové se můžete podívat už teď zde: http://www.youtube.com/watch?v=Tg7vfu9GJOw.

 

Literárních festivalů, natožpak knižních veletrhů je v České republice celkem hodně. A každým rokem přibývají další a další (náplavku nedávno osídlil Knihex, představující malé a nezávislé nakladatelství, a tak dále). Měsíc autorského čtení má však několik nepřekonatelných tajných zbraní – zábavné úvody Petra Minaříka z nakladatelství Větrné mlýny, které je hlavním organizátorem festivalu, skvěle dodrženou koncepci, dobrovolné vstupné, příjemný katalog i místa, kde čtení probíhají, a nepopsatelnou atmosféru, jakou může vykouzlit jenom skupinka geeků, která se v nejteplejším měsíci v roce dobrovolně každý večer na pár hodin zavře do kavárny s dalšími geeky.


Program a více informací naleznete zde: www.autorskecteni.cz