Jan Tříska

Jan Tříska Zdroj: Monika Tomášková / MF DNES / Profimedia.cz

Fantastická noc. Ta čeká diváky na úvod festivalu Prague Proms

Ne, není to omyl. V úterý čeká Prahu na hudebním festivalu Prague Proms Fantastická noc, což je název odvozený od Fantastické symfonie skladatele Héctora Berlioze. Při koncertu bude Český národní symfonický orchestr dirigovat Libor Pešek. A diváci zažijí i jedno velké překvapení – příběh bude vyprávět herec Jan Tříska.

 

Koncert je složený ze dvou částí. V první diváci uslyší Fantastickou symfonii, v druhé Lelio aneb Návrat do života. Héctor Berlioz zkomponoval obě díla kvůli lásce. Vášnivě se zamiloval do irské herečky Harriet Smithsonové. Přes počáteční odmítání ji nakonec „umluvil“ a vzal si ji za manželku. Vztah se ale po pár letech rozpadl.

 

 

V díle Lelio jsou také recitované texty, kterých se ujal Jan Tříska. Kromě něj a dirigenta Libora Peška na koncertu vystoupí tenorista Riccardo Botta, barytonista Gianfranco Montresor a Kühnův smíšený sbor (sbormistrem bude Marek Vorlíček).

 

A jedna zajímavost. Část díla prý Berlioz komponoval pod vlivem opia. Jak se to projevilo na hudbě, si můžete poslechnout sami.

 

 

Koncert Fantastická noc na festivalu Prague Proms se uskuteční v úterý 21. června ve Smetanově síni pražského Obecního domu od 19 hodin.