ennio morricone

ennio morricone Zdroj: Profimedia.cz

Festival Prague Proms bude jednou z hlavních kulturních událostí léta

Sedmý ročník mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms, který potrvá od 21. června až do 23. července, má v programu několik zcela výjimečných koncertů. Stane se tak podle všeho jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí letošního léta.

 

Zahájen bude 21. 6. koncertem s názvem Fantastická noc v pražském Obecním domě. Český národní symfonický orchestr zde pod vedením dirigenta Libora Peška zahraje dvě skladby Héctora Berlioze - Fantastickou symfonii a méně hrané melodrama Lelio. Výjimečný bude koncert i tím, že hostujícím umělcem na něm bude herec Jan Tříska, který premiérově přednese text Berliozovy výzvy milované ženě.

 

Poprvé v Česku bude svou hudbu dirigovat určitě největší hvězda celého festivalu - italský skladatel především filmové hudby, autor mimo jiné slavné hudby k filmu Tenkrát na Západě - Ennio Morricone. Pro velký zájem vystoupí dokonce na dvou koncertech - 14. a 15. července v pražském Obecním domě.

 

 

Na Prague Proms můžete vidět i další české hudební premiéry. Poprvé u nás bude dirigovat například úspěšný dirigent Ignat Solženicyn, šéf orchestrů ve Filadelfii a Moskvě a syn slavného ruského spisovatele Alexandra Solženicyna. Toho uvidíte v Obecním domě 25. června.

 

Vůbec poprvé v Česku vystoupí v rámci festivalu i slavná britská funk-jazzová kapela Level 42 a 28. června v Kongresovém centru Praha. A poprvé v hlavním městě zahraje americký trumpetista Terence Blanchard se svým jazzovým kvintetem. 6. července na zahradě pražského Žofína.

 

 

Kromě těchto premiér uvedou Prague Proms kromě jiné zvláštní představení hry Zkouška orchestru ve Vinohradském divadle, koncerty kapel Vltava, Jazz Efterrätt, špičkové trumpetisty Guye Touvrona a Bobbyho Shewa, projekt Viva Ellington nebo večer české jazzové špičky Prague Proms Open v Jazz Docku. A nakonec, neméně kvalitní budou jistě i další dvě noci letošních Prague Proms - Hollywood Night - Oscar Winners, kde ČNSO pod vedením Carla Davise uvede slavné filmové melodie - 2. července a závěrečná Gospel Night, kdy zazpívá sestava amerických gospelových sborů - 23. července.

 

Kompletní  program hudebního festivalu Prague Proms najdete na www.pragueproms.cz