Usama bin Ladin

Usama bin Ladin Zdroj: Profimedia.cz

Oscarová režisérka natáčí film o Usámovi bin Ládinovi

Režisérka Katharyn Bigelowová nenechala nic náhodě a společně s filmovým studiem Columbia Pictures oznámila, že snímek o honu na Usámu bude mít premiéru na konci příštího roku.

Bigelowová se proslavila už jako bývalá žena slavného Jamese Camerona (Titanic, Avatar), ale především loni, když jako vůbec první žena získala Oscara za režii snímku z irácké války Smrt čeká všude (a porazila tím právě Cameronova Avatara).

Režisérka tvrdí, že na filmu pracuje už od roku 2008 a není tedy jasné, zdali se ve scénáři vůbec promítne nedávná operace speciálního komanda, které v květnu na území severního Pakistánu Usámu zneškodnilo. Snímek měl totiž původně vycházet z neúspěšné tajné operace americké armády v Afghánistánu, jejímž cílem bylo bin Ládinovo dopadení.

 

 

Vzhledem k tomu, že Columbia Pictures si práva na distribuci snímku koupilo teprve tento týden, si můžeme domyslet, že si jen chtělo pojistit prvenství o zfilmování onoho dopadení. Film je navíc (i po údajných tříletých přípravách) stále bezejmenný, což by měla být další mininápověda k tomu, že snímek nedávné dopadení nakonec zahrne.

Jaké bude mít film obsazení a kdo ztvární Usámu, je stále ve hvězdách. Spekulanti pouze hovoří o Joelu Edgertonovi (Království zvěrstev, Šepot). To jsou však pouhé spekulace a domněnky. Počkejme si na samotný film.