Werichova vila v Praze chátrá

Werichova vila v Praze chátrá Zdroj: archiv

Werichova vila v Praze chátrá. Radnice nekoná, smlouvu s Mládkovou chce vypovědět

Před několika dny povolil pražský magistrát zbourat zdevastovaný zimní stadion Štvanice. A jak se ukazuje, v havarijním stavu je i slavná Werichova vila, jejíž rekonstrukce přes všechny sliby úřadů Prahy 1 pořád neprobíhá. Spadne nakonec i tento objekt?

 

V dubnu roku 2008 byla uzavřena smlouva o smlouvě budoucí na využití Werichovy vily. S touto dohodou přišla městská část Praha 1 coby majitel objektu a partnerem byla Nadace Jana a Medy Mládkových. V budově měl podle plánů vzniknout kulturní stánek věnovaný odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana. Právě proto v květnu toho samého roku složila nadace na účet městské části kauci ve výši 2,5 miliónu korun. Tyto peníze měly být odečteny po uzavření konečné smlouvy od celkových 23,8 miliónu korun, které měla rekonstrukce vily stát. Tyto peníze dosud leží na účtech Prahy 1.

 

 

Jenže od té doby se nic nestalo. Naopak do vily začalo zatékat, rekonstrukce se nekoná, dům chátrá opět víc a víc. Dokonce starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký uvažuje o vypovězení smlouvy. To se ale některým zastupitelům nelíbí. „Přes všechny výhrady jsem projekt Medy Mládkové a její nadace považovala za nejlepší. Starosta od něj však – tři roky po uzavření smlouvy o smlouvě budoucí – chce odstoupit. Navíc se Werichova vila rozpadá před očima, což považuji za pochybení předchozího i současného vedení radnice,“ řekla Kateřina Klasnová z Věcí veřejných.

 

Werichova vila v Praze chátráWerichova vila v Praze chátrá|archiv

 

Zda a kdy se bude Werichova vila rekonstruovat, se uvidí. Ale pokud to půjde podobným tempem, jako se děje do těchto dnů, tak se možná brzy dočkáme dalšího, zcela zdevastovaného objektu, o který by se v případě podařené rekonstrukce mohla veřejnost zajímat.