norah jones

norah jones Zdroj: Profimedia.cz

Norah Jones a Jack White skládají poctu Morriconemu. Navařte špagety

Jak to dopadne, když se dá dohromady americká producentská hvězda, italský skladatel filmové hudby, zpěvačka Norah Jones a zpěvák Jack White a dohromady nahrají poctu Enniovi Morriconemu? Slyšet to můžete na nedávno vydaném albu Rome. Budete mít chuť uvařit si špagety a podívat se na Tenkrát na Západě.

 

Danger Mouse je americký hudebník, který byl za posledních sedm let celkem pětkrát nominovaný na Grammy v kategorii producent roku (sošku získal až letos). Vstupenkou do první ligy pro něj byla v roce 2004 zřejmě neslavnější mashupová „nahrávka“ všech dob z názvem The Grey Album (pro potěšení své a svých přátel smíchal dohromady The Black Album rappera Jay-Z a White Album od Beatles a byl z toho celosvětový hit). Danger Mouse je členem dua Gnarls Barkley, produkoval například album Demon Days od Gorillaz či Beckovu desku The Modern Guilt, momentálně pracuje na novince U2.

 

 

 

Se skladatelem Danielem Luppim se spojil poté, co slyšel jeho album An Italian Story (2004), nahrané jako poctu italské filmové hudbě. Jejich společná záliba v soundtracích Leoneho spaghettiwesternů a jejich láska k Enniovi Morriconemu vykrystalizovala v album Rome. Ukryti před veřejností je nahrávali v italské metropoli už od roku 2006, zavření v legendárních římských studiích Forum. Ke spolupráci přizvali hudebníky, kteří se kdysi podíleli na dnes už klasických Morriconeho kusech, hrálo se dokonce na stejné nástroje jako tenkrát v šedesátých a sedmdesátých letech. Tři písničky nazpívala Norah Jones, další tři Jack White (z nedávno rozpadlých White Stripes).

 

Výsledek celého procesu nelze nahlížet optikou geniálních Morriconeho melodií. V porovnání s nimi deska pochopitelně poněkud zaostává. Vzniklo nicméně výjimečné, velice příjemné, zvukově vypilované album se silnou atmosférou a několika podařenými písničkami.