Jodorowsky, Moebius: Incal

Jodorowsky, Moebius: Incal Zdroj: Crew

Jodorowsky, Moebius: Incal
Jodorowsky, Moebius: Incal
Jodorowsky, Moebius: Incal
Jodorowsky, Moebius: Incal
Jodorowsky, Moebius: Incal
13
Fotogalerie

Zlomový komiks Incal: Rakety, prostitutky a betonoví ptáci

Existuje na světě pár věcí, na které se vyplatí počkat si třeba i třicet let: na revoluci, na životní lásku nebo na komiks Alejandra Jodorowskyho a výtvarníka Moebiuse Incal.

 

První kniha Incalu vyšla ve Francii v roce 1981, poslední v roce 1989, dohromady jich je šest a všechny nyní vycházejí v jednom hutném svazku v češtině. Tady je pár namátkou vybranných důvodů, proč těch třicet let čekání na tenhle komiksový epos stálo za to:

 

 

Napsal jej chilský režisér, skladatel, spisovatel a tvůrce vlastního spirituálního systému psychomagie a psychošamanismu Alejandro Jodorowsky. Autorem výtvarné stránky je francouzský tvůrce Moebius, bez jehož futuristických bytostí obývajících nekonečné pláně postapokalyptického světa by dnešní evropský komiks vypadal podstatně jinak. Incal samotný je koncentrátem vědecké fantastiky, společenské satiry, tarotového cyklu a jungiánské filosofie, jeho hlavním hrdinou je amorální parchant (podobně jako dnes v Districtu 9), režisér Luc Besson z něj pro svůj Pátý element prý vykradl, co mohl (a autoři Incalu se s ním pak neúspěšně tahali o duševní vlastnictví) a nedílnou součástí příběhu, který se rozpíná mezi futuristickou kafkárnou a multižánrovým eposem dotýkajícím se základů existence samotného univerza jsou uvažující kosmické lodě, politikařící siamská dvojčata, bladerunnerovští detektivové, prostitutky, metabaroni a mluvící betonoví ptáci.