pecha kucha

pecha kucha Zdroj: pechakucha.cz

Pecha Kucha: Dvacet sekund na umění

Ta akce už u nás funguje čtyři roky. Jmenuje se Pecha Kucha a je postavena na jednoduchém principu: Umělec (výtvarník, designér, architekt…) si stoupne před plátno, na něž se promítají ukázky z jeho tvorby, a vypráví. Má k dispozici dvacet obrázků a na popis každého z nich pouhých dvacet sekund. Je to vypečená akce. Její další pokračování se koná ve čtvrtek 19. května.

 

S pozoruhodným nápadem přišli v roce 2003 v Tokiu architekti Astrid Klein a Mark Dytham. Od té doby se Pecha Kucha rozšířila do celého světa (proběhla již ve 380 městech), v roce 2007 přibyla i Česká republika. Během těch čtyř let se v různých prostorech (základna je v pražském kině Aero) vystřídalo několik stovek výtvarníků, architektů, designérů, animátorů, scénografů, teoretiků... Známá jména i začínající tvůrci. Pokud si chcete udělat představu, prohlédněte si archív na stránkách pechakucha.cz. Uvidíte (a uslyšíte), že ve světlejších okamžicích je Pecha Kucha docela zábava.

 

 

Třiadvacáté pokračování se uskuteční 19. května na festivalu Street For Art v Zóně IDEAL v Centrálním parku Jižního města v Praze. Line up je následující: Tomáš Knoflíček, Libor Novotný, Hana Vorlová (KUkačKA); Silvie Šeborová (Artalk.cz); Martin Svoboda (FunkFu); Epos 257; Karin Kottová, David Kašpar (Prádelna Bohnice); Vladimír Turner; Milena Kubiszová a Ondřej Volný (Skvadra); Hana Nováková; Zuzana Drahotová; Mjölk architekti;  Richard Loskot a Tomáš Petermann; Michal Kuzemenský, Ondřej Synek (re:vodňany); Tomina Bořil; CCEA.