johnny depp, penelope cruz

johnny depp, penelope cruz Zdroj: Profimedia.cz

Pedofilové, násilníci a piráti: Třetí a čtvrtý den na festivalu v Cannes

O víkendu byl v Cannes dětský den: nejdřív přišli Piráti z Karibiku a pak rakouský pedofil. Obojí naštěstí jen ve filmu, to první navíc ve 3D. Vlastně těžko říct, co byla větší hrůza. Piráti proto, že za moc nestojí. Počtvrté vymáchaný pytlík čaje se rozpustil v moři nudy a třetí rozměr ho nijak neobčerstvil. Alespoň že Johnny Depp je coby Jack Sparrow stále ve formě a Penélope Cruz je proklatě sexy. Oba ozdobili premiéru v Cannes. Davy šílely, fanynky ječely a rvaly si vlasy a zdravotníci měli pohotovost. Standardní festivalový večer.

 

Další typicky festivalová situace následovala. Rakouský film Michael je velmi důkladnou variací na příběh Nataschy Kampuschové. Nenápadný úředník má doma ve sklepě zavřeného desetiletého chlapce, celkem slušně se o něj stará, jen kdyby kluka tu a tam sexuálně nezneužíval. Film je natočený naprosto bez emocí, jen pozoruje, nic nekomentuje, nezaujímá žádný postoj. A člověku je z to tak nějak na nic. Byl to většinový názor, po projekci se dost nahlas bučelo. To, že se takovéhle věci dějí, víme všichni, a nic jiného film sdělit nedokázal. Bylo to takové sypání soli do rány.

 

 

Děti jsou letos vůbec ve středu zájmu. Britský film We Need to Talk about Kevin vypráví o tom, jak si doma vychovat masového vraha. A snímek belgických bratrů Dardenneových The Kid with a Bike je zase o nechtěném klukovi, kterého otec odloží do dětského domova. Když o něj začne jevit zájem žena, jež by si ho vzala do pěstounské péče, zle se jí odvděčí. Ano, je třeba točit filmy o bolestech světa, ale když si je dáte takhle v koncentrované podobě, hrozí, že taky něco dost podivného vyvedete. Asi proto nám tu dávku festivalové deprese ředí Piráti z Karibiku.