Hazel O´Connor

Hazel O´Connor Zdroj: Youtube.com

Babi Gaga? Osmdesátá léta už jednu Lady Gaga zažila

Nejúspěšnější popová zpěvačka útočí na hitparády chytlavými tanečními songy a překvapuje prudce originálními outfity. Mysleli jste si, že Lady Gaga byla první? Zapomeňte... Britská hvězda Hazel O’Connor ji předběhla skoro o třicet let.

 

„Když mi bylo 16, utekla jsem z domu v Coventry… šila a prodávala jsem šaty v Amsterdamu, sbírala hrozny ve Francii, přidala jsem se k taneční skupině, která odletěla do Tokia, pak do Bejrútu, kde jsem o měsíc unikla začátku občanské války, procestovala jsem Západní Afriku, projela Saharu, vystupovala s jedním hrozným hudebním triem před americkými vojáky v Německu a vrátila jsem se domů, abych se usadila,“ řekla v roce 1989 Hazel O‘ Connor, když už z ní nějakou dobu byla hvězda.

 

 

 

Britská zpěvačka, která působí jako babička Lady Gaga, takže by se jí možná mohlo přezdívat Babi Gaga, oslaví 16. května 56. narozeniny. V 80. letech jí proslavily new wave hity Eight Day, Will You a D-Days. První dva se objevily už na jejím debutovém albu Breaking Glass. To bylo zároveň soundtrackem ke stejnojmennému filmu. V u nás neznámém hudebním dramatu si i zahrála a taky málem dostala prestižní cenu BAFTA pro nejlepší herečku.

 

 

Hazel O’Connor dala nakonec přednost pěvecké kariéře. Ve srovnání se stroboskopickým blikáním jejích videoklipových kreací originalita Lady Gaga prudce klesá. Nejúspěšnější zpěvačka současnosti je nepoměrně známější, ale jako mnoho jiných před ní se prostě zase jenom inspirovala. Madonna byla ve své době provokativnější. Androgynní Marilyn Manson zase extravagantnější. Jenže babi Gaga, která pořád vystupuje a loni absolvovala turné po Anglii, je všechny dávno předběhla.