Signe Baumane

Signe Baumane Zdroj: signebaumane.com

Můj tým je deset prstů

Signe Baumane (1964) se narodila a vyrostla v Lotyšsku, vystudovala v Moskvě a pracovala v Rize jako animátorka a výtvarnice. Od roku 1996 žije v New Yorku a zúčastňuje se projektů Billa Plymptona.

Její filmy (např. Love Story) získaly mnohá mezinárodní ocenění. Krátký animovaný snímek The Threatened One (Strašpytel) je autorčinou individuální interpretací básně Jorge Luise Borgese, jež je zároveň součástí mezinárodního filmového projektu, který rovněž získal řadu festivalových vavřínů. Jako „cizinka výjimečných schopností, dostala Signe v roce 1999 povolení k trvalému pobytu v USA, od roku 2005 je členkou Academy of  Motion Pictures and Sciences.

 

Na letošní přehlídce lotyšské animace uvede AniFest čtyři filmy Signe Baumane: tři díly ze série V rytmu sexu (Teat Beat of Sex) se dotýkají nejintimnějších úvah dospívající dívky a vizuálně poetický snímek Žena.

 

 

Signe Baumane nemohla přijet na lotyšskou retrospektivu do Teplic, a přesto, že nemá mnoho času a příležitosti detailně sledovat dění v animovaného filmu v Lotyšsku tak, jak by si přála, o jednom z talentů své rodné země však v nedávném rozhovoru hovořila s nadšením: o Vladimíru Leščiovi: „Jeden z jeho novějších snímků Insomnia jsem dokonce považovala za vhodného kandidáta na Oskara a snažila jsem se v tom něco dělat, kontaktovala jsem producenta. Bohužel ale film nemohl být z formálních důvodů nominován, byl před přihlášením již uváděn v lotyšské televizi, což jej diskvalifikovalo… Myslím, že to byla obrovská škoda, film měl podle mě velikou šanci uspět.“

 

 

V témže rozhovoru také potvrdila, že v Čechách má spoustu přátel a spřízněných duší, i když je nezná osobně. „Na soutěžích AniFestu se promítaly moje filmy, Bill Plymton, který se jednoho ročníku zúčastnil, pěl na festival ódy a mně je fakt líto, že tentokrát nemohu přijet. Ale práce je přednější - ještě mi jí na novém filmu zbývá moc a mám hrozně malý tým - pouze svých deset prstů… Česká škola animace mě samozřejmě velmi inspirovala, stejně jako většinu mých kolegů po celém světě. Koneckonců báječný film Michaely Pavlátové Karneval zvířat jsme s Billem zařadili do našeho výběru Battle of Sexes, takže zástupce české animace je stále s námi. A na AniFest dorazím – slibuji a už teď se těším.