Osada

Osada Zdroj: amanita-design.net

Osada: Tvůrci Samorostu a Machinaria vytvořili interaktivní klip. Zahrajte si

Co by se stalo, kdyby se v jednom studiu sešli nad počítačem Jan Švankmajer, Terry Gilliam a Petr Sís? Možná by vzniklo něco podobně půvabného jako je interaktivní klip Osada. Ten však má ve skutečnosti na svědomí mladý tým z brněnského studia Amanita design, které se proslavilo například hrami Samorost či Machinarium.

 

Amanita design je malé nezávislé vývojářské studio, jež založil v roce 2003 Jakub Dvorský (u nás asi mediálně nejznámější díky spolupráci na filmu Kuky se vrací). Flashové hry z dílny AD posbíraly nespočet nejrůznějších ocenění a především je na svých počítačích hrály už desítky miliónů lidí po celém světě. Poznávacím znamením tvorby Amanita Design je originální grafika, hravost, jednoduchost, humor a výrazná hudební složka. Jeho lehké „gamesky“ jsou upečeny ze zcela jiného těsta než nákladné produkty velkých studií a i proto zasahují i jinou cílovou skupinu – pochutná si na nich i ten, kdo u počítače obvykle tráví čas nad úplně jinými věcmi než je hraní her. Většina z „výrobků“ AD je navíc na webu přístupná úplně či alespoň částečně zdarma.

 

 

Podobné je to i v případě Osady, pod níž je podepsán animátor Václav Blín a skladatel Šimon Ornest (kdysi frontman kapely Kamil Jasmín Band, dnes vedoucí souboru The Tap Tap).

 

V interaktivní dada skládačce se ocitnete u táboráku v prérii, kde létající brouci-kovbojové olizují prapodivné rostliny, můžete štěkat s psi, opít se s indiánem, zahrát si ping pong s pistolníky a zažijete i střílečku ve vlaku. A tak podobně. Koneckonců, zahrajte si to sami.