Anifest 2011

Anifest 2011 Zdroj: Anifest.cz

Zajímavé výstavy na festivalu animovaných filmů AniFest

Součástí festivalu animovaných filmů Anifest v Teplicích, který je největší a nejprestižnější podobnou přehlídkou v Česku, a který potrvá do 1. května, jsou i různé výstavy a akce. Přinášíme vám jejich přehled:

 

The Art of Joanna Quinn/Umění Joanny Quinn

Regionální muzeum Teplice

Expozice britské režisérky, výtvarnice a animátorky Joanny Quinn vychází z výstavy National Media Museum nazvané Drawings that Move: The Art of Joanna Quinn. Návštěvníci teplické verze této výstavy budou mít šanci zhlédnout původní črty, skici, kresby a autorské práce zachycující proces tvorby ústící v pohyblivý obraz animovaného filmu. Výstava představí i ukázky z režisérčiny volné výtvarné tvorby.

 

10 let AniFestu: Ohlédnutí

Dům kultury Teplice

Kolekce připravená k desetiletému výročí AniFestu připomíná atmosféru a pozoruhodné okamžiky jednotlivých ročníků festivalu, významné osobnosti světové i domácí animace, které AniFest za deset let navštívily, či klíčové programy historie festivalu. Vzpomínková výstava, kterou připravil první ředitel AniFestu ing. Jan Böhm, propojuje video záznamy, fotografie, statistické informace a propagační a tištěné materiály jednotlivých ročníků. Ve stručném ohlédnutí autoři výstavy zaměřili pozornost zejména na tvůrce, osobnosti, oceněné filmy a návštěvníky.

 

Posloucháš mě?

Dům kultury Teplice, Galerie Míru

„Nikdy ti to neodpustím. Nikdy si to neodpustím. Ale proč zrovna já? Posloucháš mě?“ Videoinstalace Michaely Pavlátové s hudbou Jakuba Kudláče a Milka Lazara.

 

Jů, Hele, výstava - ilustrace a grafika Stanislava Holého

Zahradní dům

Televizní Studio Kamarád, jehož dekorace a loutky navrhoval ilustrátor, kreslíř a grafik Stanislav Holý (1943-1998), slaví už třicáté narozeniny. V prostorách Zahradního domu si malí i velcí návštěvníci budou moci prohlédnout postavy Jů a Hele v dekoraci. K vidění budou mimo to ilustrace dětských knížek, volná kresba a několik barevných litografií zahrnujících výtvarníkovu volnou tvorbu. Stanislav Holý je znám především díky kreslenému humoru, který zaujal čtenáře časopisů svým výrazným filozofickým, metaforu využívajícím podtextem, lyrickým rukopisem a jasnou, radostnou barevností.

 

Loutky Katariiny Lillqvist

Dům kultury Teplice

Speciální výstava loutek z tvorby Katariiny Lillquist představuje především kolekci z úspěšného loutkového snímku Vesnický lékař, jenž je adaptací příběhu z pera France Kafky. Loutky na AniFest doputovaly jako zvláštní zápůjčka finského filmového muzea, přičemž dosud byly k vidění na více než dvaceti festivalech animovaných filmů po celém světě. Jejich unikátní styl je přímým odkazem autorky k originálnímu stylu české loutkové animace.

 

Výstava Autopohádky

Regionální muzeum Teplice

Rozsáhlá loutková výstava Autopohádky vychází ze stejnojmenného českého animovaného celovečerního filmu, který vznikl na základě knihy Jiřího Marka. Působivá kolekce, určená zejména dětem a jejich rodičům, ale také filmovým fandům, nabídne 14 filmových dekorací a desítky loutek z tohoto filmu. Malí i velcí návštěvníci nahlédnou přímo do tajů filmových scén, například na pohádkové náměstí, do kanceláře pana účetního Pištory, do stylové zahradní restaurace nebo na okresní silnici, kde se prohánějí „autopohádkové“ automobily.

 

Jan Švankmajer: Přežít svůj život

Renomovaný český autor a filmař Jan Švankmajer vytvořil ve filmu Přežít svůj život (2010) „psychoanalytickou komedii" odehrávající se na pomezí snu a skutečnosti. Použil k tomu neobvyklou techniku: animaci fotografií herců, které použil jako ploché loutky a různě kombinoval. Tak vznikl surreálný svět, svou formou koláže připomínající kolážový román Maxe Ernsta Une Semane do Bonté. Technické sbírky v Drážďanech, Junghanstrasse 1-3, 01277, Drážďany, Trvání: 16. 4. - 10. 7. 2011.