czech made man

czech made man Zdroj: Youtube.com

Czech Made Man: Vekslácký film za vekslácké peníze?

Ve středu 27. května měl premiéru nový český film Czech Made Man. Určitě o něm víte, plakát visí na každém rohu. Všechno bylo jak má být: červený koberec, delegace tvůrců, večírek... Přesto to bylo nějaké divné.

 

Ten divný pocit jsem měla nejen proto, že Jan Budař, představitel hlavní role, na jehož výkonu film skutečně stojí, na premiéře chyběl. Prý měl pracovní povinnosti jinde. Dejme tomu, ale stejně to vzbuzuje rozpaky. Ještě podivnější je, jak tvůrci vypustili do éteru informaci, že je film inspirovaný skutečným příběhem jistého „podnikatele“, jeho jméno ale úzkostlivě tají. Což nutně vede k dedukci, že je to celé chiméra. Ačkoli je to tak bizarní story, že by to nakonec mohla být i pravda: ten člověk prošel blázincem i kriminálem, vydělával si jako prostitut, jel v černých sázkách na koně, utíkal za dramatických okolností z Číny, kde dělal bílého koně pro obchod se sklem, nakonec pohádkově zbohatl na skupování bizarních internetových domén. Je-li to celé pravda, raději nevědět, za jaké peníze byl film natočený.

 

 

Na premiéře bylo hodně dlouhonohých blondýn a spousta osvalených holohlavých hromotluků vysmažených ze solárka, jako by se rojilo podsvětí. Všichni tihle sympatičtí lidé se pak sebrali a odjeli do jistého sportovního klubu na periferii Prahy, aby se tam mezi posilovacími stroji na počest filmu opili sponzorským vínem nebo něčím tvrdším. Ale to už jsou dohady, já si tuhle parádu nechala ujít, protože na mě doma čekal nevyvenčený pes a mokré prádlo v pračce. A taky jsem měla v živé paměti, kterak dáma, jež dělala Czech Made Manovi tu úžasně masivní kampaň, před pár lety na tiskovce k jinému filmu obdarovávala novináře kečupy, majonézami a náčiním na grilování, takto dárky od sponzorů. Možná to myslela dobře, ale výsledný efekt byl dost bizarní.

 

Celé to píšu proto, že oprostit se od těchto a podobných okolností, jež doprovázejí vznik a uvedení některých filmů, není snadné. Člověk si pak musí často opakovat, že Tomáš Řehořek je opravdu talentovaný režisér a milý kluk a Jan Budař dobrý herec. Jaký je jejich Czech Made Man se dočtete příští týden v Reflexu. Do té doby na něj možná stihnete zajít. Jen nevím, jestli bude divácký zážitek bez toho veksláckého odéru, jež se vznášel nad premiérou, dostatečně intenzivní.